רחום וחנון

חדשות כיפה הרב מיכאל ברום 01/07/04 11:46 יב בתמוז התשסד

שאלה

שלום לרב

אני בעלת תשובה בע"ה 3.5 שנים.

שאלה שמטרידה אותי: ידוע שבורא-עולם הוא רחמן ורחמיו על כל מעשיו ולעולם לא יגזור לאדם עונש שאותו אדם לא יוכל לעמוד בעונש זה. וכמו כן לפני שמחליט בורא-עולם להוציא לפועל גזירה מסוימת על אדם או קבוצת אנשים, מסתכל הוא על משפחתו ועל קרובי אותו האיש, האם הם יוכלו לסבול ולהתמודד עם אותה גזירה על פלוני והאם מגיע להם לחוות את הסבל שיסבול פלוני. והכל חשבונות שמיים מדוייקים ואין עוול.

שאלתי אם כן איך ישנם אנשים שקיבלו את הגזירה בצורת מחלה קשה או אבידות והחליטו בעקבות כך לשים קץ לחייהם מרוב הצער ומכך שלא יכלו לעמוד בבשורה ו/או המחלה שפקדה אותם, למרות שאסור להתאבד. בעקבות הגזירה אותם אנשים או אדם פרטי החליטו שעדיף להם למות ולא לסבול את תוצאות הגזירה למרות שידוע שאסור להתאבד. איך ניתן להסביר זאת.

תשובה

שלום רב:
שאלתך טובה נכונה ויפה בד"כ באמת מקובל לחשוב שהקב"ה לא מביא על האדם נסיונות שלא יכול לעמוד בהם לכן במציאות רואים הרבה פעמים איך שאנשים מצליחים לעמוד בנסיונות קשים ביותר למרות שלמתבונן מהצד הדבר נראה כבלתי אפשרי לכן רואים אנו בחוש הרבה פעמים איך שהאדם מקבל כוחות להתמודד עם הניסיון וע"י כך אכן מצליח בניסיון.
כמובן שאיננו יכולים לדון אף יהודי אחר אבל יתכן שגם בניסיונות שנראים כמעט בלתי אפשריים להתמודדות יש ליהודי את הבחירה ואת היכולת למצוא כוחות נפש עיליים שיעזרו לו להתמודד עם הניסיון הקשה הזה. בשורות טובות !
מיכאל ברום.