קריאת שמע שעל המיטה

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 24/07/14 03:17 כו בתמוז התשעד

שאלה

האם זה נכון שאחרי חצות הליל אין לקרוא את ברכת 'המפיל' שבקריאת שמע שעל המיטה עם שם ה'?

תודה מראש

תשובה

שלום וברכה,
לגבי שאלתך האם יש לברך ברכת המפיל אחר חצות הלילה.
זו שאלה שנחלקה בה הפוסקים.
מנהג האשכנזים לברך ברכת המפיל גם אחר חצות,
ואילו מנהג הספרדים יש שנהגו על פי הקבלה שלא לברך אחר חצות הלילה, ויש שנהגו לברך, כפי שיתבאר לקמן.

וכך כתב הרב יעקב ששון (נכדו של הרב עובדיה יוסף) בהלכות שלו

"הגאון רבי ישעיה באסן (מגדולי רבני איטליה, רבו של הרמח"ל) כתב בספרו שו"ת לחמי תודה (סימן כא) שיש מי שרצה לומר שעל פי הסוד אין לברך ברכת המפיל כשהולך לישון אחר חצות הלילה, אבל אין האמת כן, אלא צריך לברך המפיל בכל זמן שהולך לישון בלילה.
אלא שכמה מרבותינו המקובלים כתבו שעל פי הקבלה אין לברך ברכה זו אחר חצות הלילה, וכן הסכים להלכה רבינו יוסף חיים מבבל, בשו"ת רב פעלים (סוד ישרים סי´ יד). וכן כתב בספר חסד לאלפים, שמנהג החסידים המקובלים בירושלים ת"ו (תבנה ותכונן), שלא לברך המפיל אחר חצות הלילה. וכן כתבו עוד רבים מחכמי ירושלים. הלכך, כיון שהמנהג בזה אינו פשוט כדעת מרן השלחן ערוך, ועוד שיש בזה מחלוקת, ובברכות אנו נוקטים בדרך כלל על פי הכלל "ספק ברכות להקל", לכן כתב מרן הרב עובדיה יוסף (שליט"א), שכדי לחוש לדברי המקובלים (כשהולך לישון אחר חצות הלילה), יברך ברכת המפיל בלא שם ומלכות, ויהרהר שם ומלכות בלבו, ודיו בכך.

והנה כל זאת כתבנו לפי שמה שנתבאר בספרי מרן שליט"א בכמה מקומות. אולם למעשה יש לציין, כי מנהג מרן שליט"א עצמו, להתעלם משיטת רבותינו המקובלים בענין זה, והוא הולך על פי דרך הפסקנים, שמברכים אף אחר חצות הלילה ברכת המפיל בשם ומלכות. וכן הורה למעשה לבנו הרה"ג רבי דוד יוסף שליט"א, שיכתוב בספרו הלכה ברורה, כי למעשה לדעתו יש לברך אפילו אחר חצות הלילה, בשם ומלכות."

המקור לציטוט:
http://www.halachayomit.co.il/displayRead.asp?readID=480

ולכן למעשה גם לספרדים ראוי שיברכו עם שם ה´ אף אחר חצות הלילה.