פחדים ודאגות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 15/06/09 02:06 כג בסיון התשסט

שאלה

שלום כבוד הרב!

אני מרגישה כאילו משו רע משתלט עליי עולות לי מחשבות מוזרות...על זהות מינית משו לא נורמלי ואני שואלת אם יש משו שאפשר לעשות כי אני מבינה שזה לא אמור להיות ניבראנו להמשכיות העולם...אולי זה בגלל שאני טרודה יותר מידי עם עצמי לא יודעת לא מצליחה להתרכז לא מצליחה להקשיב לשיעור תורה ואני מפחדת....פעם אמרו לי שאם לא מקפידים על בשר חלב (ואני מקפידה אבל אולי..) זה מטמטם את הראש והלב...מה אפשר לעשות אני מאוד מפחדת מהמחשבות האלה...וזה מטריד אותי כול היום אולי זה מחוסר תעסוקה?

צריכה תשובה דחוף...תודה

סליחה על האורך והמוזרות של השאלה הפחד פשוט משתלט עליי....

תשובה

בס"ד
שלום רב,
את מרגישה בדיוק את מה שקורה לך: "הפחד משתלט עלי". זו הבעיה האמיתית שלך וצריך למצוא לה פתרון.
דברים שאיננו מכירים, מפחידים אותנו. אחת הדרכים להשתלט על דברים מפחידים היא להכיר אותם. לכן כדאי קודם כל להכיר את הפחד. גם את הפחד בכלל וגם את הדברים שמעוררים את הפחדים הפרטיים שלך.
קודם כל תדעי שאת עסוקה ברגש אנושי מאוד נפוץ. מרוב שהוא נפוץ יש לו חלוקה למשפחות בלועזית יש שם לכל סוג של פחד (פוביות): יש מי שמפחד ממקומות סגורים (קלסטרופוביה) ויש מי שמפחד ממקומות גבוהים (אקרופוביה) יש גם פחד ממחלות ועוד הרבה מאוד פחדים.
לכל המקרים הללו יש תמיד רקע הגיוני - הרי תחושת הפחד הבסיסית היא לטובתנו - כדי להרחיק אותנו מסכנות. אבל הבעיה היא שלעיתים הדמיון הפנימי שלנו עובד יותר מדי מהר ויותר מדי רחוק, ומביא לנו מחשבות \ דמיונות שגורמים לנו דאגה מוגזמת ומיותרת (אם היית פעם בטיול עם חברה שיש לה פחד גבהים יכולת לראות כיצד היא מסבירה שאפשר כאן ליפול וכד' למרות שכל האחרים לא ראו שום סכנה במקום).
כך גם אצלך. דאגות ופחדים דמיוניים ממלאים אותך במידה מופרזת ולא מציאותית (על פי רוב הנושא שמפחיד אותנו הוא בדיוק הנושא שיקר לנו ביותר: לזמרים יש פחד שיהרס להם הקול, לעשירים יש פחד שיאבדו את כל רכושם – לכן אם הפחד שלך הוא בנושא של זהות מינית סימן שחשוב לך מאוד להקים משפחה נורמלית דווקא!)
תזכרי שזו בעיה אנושית מאוד רחבה ומוכרת – כל אחד עם הפחדים והדמיונות שלו. יש אנשים שזה מלווה אותם כל החיים ויש כאלה שזה בא להם בתקופות. את צריכה להגיד לעצמך שההטרדות הללו הן דמיון ולא מציאות, שאת לא צריכה להסחף אחרי הדמיונות הללו.
תגידי לעצמך שזו הזדמנות להתחזק באמונה ובתפילה, כאשר הפחד בכל זאת מתגבר תקחי ממנו כוח ורצון לפנות לישועת ד' – בתפילה ובעשית חסד.
לקראת סיום עוד שתי תשובות לנושאים שאת מעלה:
1. טמטום הלב מאכילת טרפות לא שייך אצל אדם שמקפיד על כשרות ובכלל טמטום הלב לא קשור לפחדים.
2. ההערה שלך על צורך בתעסוקה והתחושה שלך שקשה לך ללמוד תורה כרוכות זו בזו. אחת הדרכים הנכונות להתמודד עם דמיונות שמפריעים לנו זו הסחת הדעת (זו גם דרך נכונה להפיג כעסים). אבל לשם כך צריך לעסוק במשהו שמעסיק גם את הרוח שלנו. שעור תורה שאת מתחילה "לרחף" בו ודאי לא יועיל לך. את צריכה לעסוק בדברים שדורשים ממך התמסרות – אולי תמצאי עבודה או התנדבות עם אנשים, משהו שיפעיל אותך במשך שעות.
לסיום: כל מה שכתבתי כאן יכול להועיל מאוד, אבל לעיתים החיים קשים, דברים לא משתנים לטובה, במקרה כזה כדאי למצוא קשר אישי עם מישהו שמבין בתחום, לא כדאי להתביש או לחשוש – יש המון דרכים מעשיות וטובות להקל על פחדים אבל זה כבר צריך להעשות בקשר ישיר ואישי.