מעשר כספים

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 06/06/14 10:23 ח בסיון התשעד

שאלה

שלום כבוד הרב! אני משתדל לעשר כל חודש 20% מהמשכורת! 3/4 מהסכום מגיע לבחורי ישיבות ותלמודי תורה והשאלה שלי

1) אם נניח חלק מהתלמידים החליטו לכייף להם מחוץ לשטח הישיבה ומבקשים מימון חלקי האם אני יכול לתת להם מתוך הכספי מעשר?

2)אם למשל אני עושה מעשי חסד ומבקר בבתי חולים ומחליט לשמח את החולה ולקנות לו דברים (וסביר להניח שהמשפחה לא נזקקת) האם אני יכול לקנות לו מכספי מעשר? (בידיעה שהחולה ודאי מברך על הכל וכו)

אני אשמח להרחבת הנושאים הנ"ל! תודה רבה!

תשובה

שלום וברכה,

אקדים בכך שראוי להערכה שאתה מפריש סכום של 20% לצורך צדקה. זה בהחלט הידור מצווה גדול.

לגבי שאלותיך:

1. עיקר מעשר כספים צריך להיות עבור צדקה, לעזור לעניים שאין ביכולתם לכלכל את עצמם.
הרמב"ם מונה 10 דרגות בנתינת צדקה. ויש העדפה של צדקה אחת על פני חברתה.
למעשה, לפעמים חלק מהצרכים הכלכליים של משפחה נזקקת הוא להתאוורר. ואם הצלחת לשמח עני אף במשהו שהוא לא צורך גשמי ממשי, אלא הרווחה נפשית, יש בכך מצוות צדקה.
אך כל מקרה לגופו, צריך לשים לב, שכספך לא נזרק לטובת טובת הנאה שונות שאינם ממש צדקה.

2. מקרה כזה בהחלט יכול לשמש גם ממעשר כספים. אך כפי שכתבתי לך יש בזה דרגות שונות.

בברכת שבת שלום