מי כתב את הזוהר

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 07/05/02 10:48 כה באייר התשסב

שאלה

ידוע שיש דעות שונות מי כתב את הזוהר. מה הם הדעות המרכזיות בנושא, והיכן ניתן למצוא מאמר מקיף ורציני בנושא.

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

כתב מרן החיד"א בספרו שם הגדולים " ראש המקובלים רבי נחוניא בן הקנה חיבר ספר הבהיר ואחריו חיבר רבי שמעון בר יוחאי ספר הזוהר וחיבר בו כמה חיבורים (תיקוני הזוהר).
וכשמת רשב"י וכל הדור ההוא אבדה חכמת הקבלה, עד שהקרה ה לפני מלך אחד ממלכי מזרח שצווה לחפור במקום אחד על עסקי ממון ונמצא שם ארון אחד ובו ספר הזוהר והמלך שלחו למלכי אדום ולא ידעו ולא הבינו. שלח אחר היהודים ראו את הספר ואמרו:זה הספר עשאו חכם אחד ואין אנו מבינים אותו .
אמר להם המלך: ומי יבין את הספר?
אמרו לו: יש במדינת טוליטולא.
המלך שלח את הספרים לאותה מדינה ושמחו בו שמחה גדולה. ומשם נתפרסם הזוהר בכל ישראל "

להרחבה יש לעיין בספר "מפתח לספר הזוהר" שכתב הרב הלל צייטלין.

בברכה,
עוזיאל