מידה כנגד מידה

חדשות כיפה צוות ישיבת צפת 31/10/11 11:40 ג בחשון התשעב

שאלה

בס"ד

שאלה לכבוד הרב.

האם כל העונשים הם מידה כנגד מידה?

כתוב שבגמרא שמי שבאים עליו יסורים יפשפש במעשיו (מידה כנגד מידה) ואם לא מצא אז שיתלה בביטול תורה - איך כאן זה מידה כנגד מידה מי שלא לומד תורה אז איך יהיה סבל שייך כמידה כנגד מידה?

אם לא מצא זה ייסורים של אהבה. איך זה שוב מידה כנגד מידה וגם אם לא חטא אז למה שיקבל יסורים של אהבה. כי מי שאין בו חטא וגם אין ביטול תורה אז איזה עונש יקבל כמידה כנגד מידה ובכלל למה שיענש?

תשובה

בעזה"י

שלום

השאלה נוגעת בכור ההיתוך האלוקי.
כיצד הקב"ה מנהל את עולמו, מה מכלול השיקולים האדיר שהקב"ה שוקל לפני שהוא מכוון אותנו או נוזף בנו או דוחף אותנו לכיוון הנכון?
הרי הקב"ה צדיק וישר ולא עושה עוול-
ברור שהוא לוקח בחשבון את הקרובים שלנו, את המשפחה שלנו, את מה שעשינו וגם את מה שנעשה וגם את מה שאנחנו יכולים לעשות.
הוא מחשב את מה שהעולם צריך ואת המעלה הכללית של עם ישראל שאנחנו שייכים אליו.
הוא לוקח בחשבון מה ילמדו הרואים והשומעים על מה שיקרה, איך זה ישפיע עליהם ומה זה יעשה בעולם.

בקיצור,
הכלל הוא שהקב"ה מעניש מידה כנגד מידה-
כלומר רומז לנו ועוזר לנו להבין במה נפלנו ומה יש לשפר.
אולם מכאן ועד להבין בדיוק איך עובד הקב"ה, מה הם החשבונות שלו ומכלול השיקולים- הדרך עוד רחוקה.

ועל כן גם כשאדם מרגיש שנענש- יפשפש במעשיו ויבדוק במה יכול לשפר ומה צריך לתקן אבל לא ישתגע משום שאיננו מכירים את מכלול השיקולים של הקב"ה ולכן לפעמים המסקנה תהיה שמדובר ביסורים של אהבה, ברצון של ה' לזכך אותנו ולנקות אותנו כדי להכין אותנו להתעלות ולהתקדמות.

וה' לא ימנע טוב להולכים בתמים

בברכה
אור