מה תפקידו של ה' בעולם?

חדשות כיפה צוות ישיבת צפת 21/05/12 10:21 כט באייר התשעב

שאלה

שאלה שתמיד עיניינה אותי..

מה התפקיד שלו בעצם?

כשקורה משהו רע מאשימים את ה' או מחשיבים אתזה כעונש המגיע לנו או שבכלל לא מייחסים את זה אליו אלא כי פשוט זוהי דרכו של הטבע

כשקורה משהו טוב מודים לה' או שגם לא מייחסים אתזה אליו

למה הוא אחראי בעצם?

האם הוא כל דבר שקורה לנו בחיים, בין אם זה טוב ובין אם זה רע, זה הכל פעולות של ה'? האם הוא רק על תקן המגן שלנו, כלומר, כשקורה משהו רע הוא עוזר לנו? האם הוא מחכה שנתפלל אליו כדי שהדברים הטובים יגיעו? האם הוא בכלל מחכה ליומנו האחרון ולא מתערב בשום דבר שקורה ואז שופט אותנו?

תשובה

בעזה"י

שלום

צריך לדייק את עצם השאלה.
לקב"ה אין "תפקיד בעולם".
הקב"ה הוא עצמו העולם והרבה יותר מכך.

חז"ל מכנים את הקב"ה "המקום",
משום שהוא מקומו של עולם ואין העולם מקומו-
כלומר, הקב"ה לא "נמצא" בעולם- העולם נמצא בו...

הקב"ה נמצא בכל מקום, אין מקום בלי ה' הוא הבורא, המנהל, השולט והתשתית.
אלא מה, הוא "מפנה לנו מקום" מאפשר לעולם ולנו להתנהל בלי להבהל ולהשרף מהאור שלו, מסתתר מאחורי כל מיני מסכות וכינויים "הטבע", "גורל", "ייעוד", "נשמה" וכו'.

אין מקום או דבר או מקרה או שנייה שהם מחוץ לרצון ה' או לא מפוקחים או לא נשלטים על ידו- אבל הוא נותן לנו יד חופשית (פחות או יותר) לבחור ולעצב את העולם האישי שלנו ואת העולם הכללי של האנושות כפי שאנחנו בוחרים.

ולכן הנחת היסוד היא שה' הוא הכל!
אולם לפעמים (בעצם לרוב) הוא מסתתר מאחורי הקלעים ומכוון באופן נסתר את הדברים משם.
הוא הבימאי של הסרט- זה שאיננו רואים אבל בעצם מחליט ומעצב כל תמונה וכל סצנה.

אז אם הקב"ה מסתתר- איך אפשר לתקשר איתו ולהתחבר אליו? איך אפשר לשמוע אותו ולדבר איתו- בשביל זה הקב"ה נתן לנו תורה ונשמה.
תורה- היא מבחוץ, בה הקב"ה מסביר לנו איך הוא רוצה שנתנהל, מה אמת ומה שקר, מה נכון לעשות ומה לא נכון.
נשמה- חלק אלו-ה ממעל, חלק בנו שהופך גם אותנו למחוברים לקב"ה, משם אפשר להתחבר אליו ולדבר איתו (קוראים לזה להתפלל) לבקש, להתלונן, לבכות, לשמוח וגם ובעיקר להתעלות ולהתחבר לאלוקים שנמצא ומצוי בכל והכל בו.

יכול להיות שהדברים לא לגמרי מובנים- בכל זאת אנחנו עוסקים במושגים של ה' יתברך ולא במושגים של בני אנוש.
אפשר במקום לנסות להבין את זה בשכל האנושי שלנו- לקלוט את זה בנשמה האלוקית שבנו. בד"כ זה יותר ברור שם...

בברכת להבין ולהשכיל לשמוע ללמוד וללמד לשמור לעשות ולקיים
אור