לימוד לבגרות בשבת

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 12/06/09 14:41 כ בסיון התשסט

שאלה

שלום כבוד הרב,

רציתי לדעת האם מותר ללמוד למבחני בגרות (הסטוריה של העם היהודי בעת החדשה) בשבת. הכוונה היא לקריאת חומר למבחן. תודה רבה ושבת שלום!

תשובה

בס"ד
שלום רב,
כתוב בשולחן ערוך או"ח סימן ש"ז סעיף יז "אסור ללמוד בשבת ויו"ט זולת בדברי תורה ואפילו בספרי חכמות אסור - ויש מי שמתיר".
יש כאן מחלוקת והשו"ע פוסק לפי שתי הדעות. משמעות הדבר שראוי להחמיר אבל אפשר להקל.
כך כותב המשנה ברורה במקום (הערה סה) "וכן נוהגים להקל וכתב ב-´אליהו רבא´ דירא שמים ראוי להחמיר בזה".
ההלכה במקרה זה קובעת שאין בלימוד מקצועות חול בשבת משום חילול שבת אבל אין זה הדבר הנכון לעשות בשבת.

כדי להבין את הדברים צריך להזכר במהות השבת.
שבת היא יום רוחני, ראוי ביום זה למלא את הכלים הרוחניים שלנו, כפי שאנו אומרים בכל תפילה בשבת: "קדשנו במצוותיך ותן חלקנו בתורתך, שבענו מטובך ושמח נפשנו בישועתך וטהר לבנו לעבדך באמת"
כל הבקשות הללו מתמקדות בהתקדמות הרוחנית: קדושה, חלק בתורה, שביעות רצון מטוב ד´, שמחת הנפש וטהרת הלב.
איסור מלאכה בשבת בא כדי לפנות את הנפש להתעצמות הרוחנית, זו מטרת השבת. כאן נחלקו החכמים: יש מי שמצאו אותנו מספיק גדולים כדי לחייב זאת, ויש מי שסברו שאין לחייב זאת - וכך נפסק להלכה.

מעתה דון בעצמך: אם במקום ללמוד הסטוריה אתה לומד תורה, מתפלל, יושב עם חברים ושח איתם שיחות עומק רוחניות - ראוי להאריך בדברים אלו ולא ללמוד למבחן. אבל אם במקום ללמוד למבחן אתה קורא עיתון או קורא ספר פשטני, מפטפט עם חברים וכד´ - ממילא עדיף שתלמד למבחן.

אני מאחל לך בהצלחה בכל מבחני הבגרות: גם אלו של משרד החינוך וגם אלו של בגרות האדם והרוח שלו.