כשרות עוגה במקום העבודה

חדשות כיפה צוות ישיבת צפת 17/06/12 10:33 כז בסיון התשעב

שאלה

שלום רב,

במקום עבודתי נהוג שחוגג יומולדת מביא עימו עוגה. אני ועובד נוסף הינם שומרי הכשרות היחידים מבין צוות המונה כ 25 עובדים.

חלק מחברי הצוות אינם שומרים כשרות כלל וזה מעט מביך לשאול בכל פעם האם "העוגה" כשרה (שהרי הלכות כשרות אינם רק ניפוי קמח)

כיצד עלינו לנהוג? עמ"נ למנוע פגיעה במי שעמל קשה על העוגה?

האם יש הבדל בין עוגה אפויה לעוגה לא אפויה? ( כשיוצאים מנקודת הנחה שכל המוצרים כשרים ומוכרים)?

בברכה,

תשובה

בעזה"י

שלום,

אכן מדובר על סוגיה מורכבת.

בעקרון יש הלכה של "עד אחד נאמן באיסורין" כלומר אם אדם מעיד לך בבירור על משהו שהוא כשר- הרי שאפשר לסמוך עליו (בתנאי שאין לו אינטרס נוסף בעניין לכן מוכר שאומר שאצלו כשר- וודאי שאי אפשר לסמוך עליו).

אולם שמעתי ממו"ר הרב בניהו ברונר שליט"א שכיום יש הרבה שכלל אינם בקיאים בדיני כשרות המטבח ולכן גם אם אומרים שכשר, הם אינם משקרים ח"ו אבל ייתכן והם טועים ומטעים -ולכן לא לסמוך על כך.

עוגה אפויה מסובכת מאד משום שאין כמעט מציאות של תנור כשר בבית שאינו שומר כשרות (בשר וחלב, מאכלים לא כשרים וכו').
עוגה שאינה אפויה, שנעשתה הכל במוצרים קרים ושאינם חריפים (כגון יין או ליקרים למיניהם וכד') יש יותר מקום להקל.
אולם גם אז יש ספיקות לגבי איך בדיוק עשו את העוגה, עם אלו חומרים וגם זה לא נחמד לחקור ולשאול.

מנסיוני בסיטואציות כאלו, דווקא משום שהם קבועות נכון יותר לא להכנס לספקות- ולא לאכול.
יידעו האנשים מסביבך שאתה אוכל רק מאכלים שיש להם תעודת כשרות או שנעשו במטבח כשר.
יש חברים שמגלים התחשבות ודואגים להביא עוגה קנויה עם תעודת כשרות ומי שבחר שלא להביא עוגה כשירה- יידע שאתם לא תאכלו ממנה.
יש בכך גם קידוש השם גדול,
גם התרחקות מן הספק
וגם מגלים לרוב שאנשים שאינם דתיים מתחשבים ומבינים הרבה יותר ממה שנדמה לנו.

בברכה
אור