כדורגל בשבת

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 20/05/02 14:07 ט בסיון התשסב

שאלה

כבוד הרב שלום.

אנחנו,בנות מכיתה יא,עושות עבודה,במסגרת עבודת חקר בתושבע בנושא כדורגל בשבת.

רצינו לדעת מה האיסורים ומהיכן מקורם

(השוואת גומות,פסיעה גסה,תלישת דשא,ספורט בשבת,וכו)ומה פסיקתך בנושא

בתודה מראש.

תשובה

שלום

שאלתן שאלות חכמניות שהן חצי תשובה .
צריך להקדים ששבתות לא נתנו לישראל אלא למנוחה וללמוד תורה ובודאי לא לאבד זמנן במשחק .
ולכן עצם המשחק אסור בלי קשר אם זה דשא או עפר וכדומה .
לקטנים מותר לשחק זה עונג שלהם והם אינם בני חובה .
אבל גדולים ? שיעשו שבת כמו הרמב'ם לא תהיה להם דקה למשחק .
בית כנסת , סעודת שבת , תהילים , שיעור מנחה סעודה לימוד וכל השבת עונג לנשמה .

מעבר לכך יש איסורים שונים ומגוונים

כתוב בשולחן ערוך אורח חיים סימן שח

סעיף מה
אסור לשחוק בשבת ויו"ט בכדור. הגה: ויש מתירין, ונהגו להקל (תוס' פ"ק דביצה).

המשנה ברורה סימן שח ס"ק קנח הגביל את ההיתר של הרמ'א לקטנים :

ויש מתירין - אפשר שטעמם שכיון שעשוי לכך ומיוחד לזה בתמידות לא שייך בו שם מוקצה וכדלעיל בסכ"ב. ומ"מ לכו"ע אסור לשחוק בר"ה ואפילו בכרמלית בשבת דבקל הוא שיפול לחוץ מד' אמות ואתי לאתויי אבל ביו"ט מותר אפילו בר"ה לשחוק בו לדעה זו. וכ"ז כששוחק שלא ע"ג קרקע אבל ע"ג קרקע לכו"ע אסור משום חשש אשויי גומות וכדלקמן בסי' של"ח לענין שחיקת אגוזים ומ"מ אין למחות בנשים וקטנים דמוטב שיהיו שוגגין ואל יהיו מזידין:

איסורים נוספים ראו בשו'ע של'ו - ז'- ח' ט' .

כל זה סתם כדור , אבל עם חילולי שבת של רדיו נסיעה וכדומה , אש העבירה גדולה הרבה יותר .

והשם יצילנו ונזכה לשמור שבתות כהלכה אמן .בברכה יוסף אלנקווה .