טלטול בתוך בנין - הכנת תה

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 09/06/02 16:13 כט בסיון התשסב

שאלה

בס"ד

שלום לכבוד הרב,

1)האם מותר לטלטל בשבת בתוך בניין של יהודי(ם) או שחייב להיות ערוב ?

2)איך מכינים תה בשבת ? ולגבי מים חמים וקרים, האם יש בעייה של ערבוב ?

בתודה מראש.

תשובה

דניאל שלום
1)אני מבין משאלתך שהבית כולו של יהודי והדיירים שוכרים דירות,במקרה זה אין צורך בעירוב ומותר לטלטל בתוך הבנין.
2)פשוט שאין לשרות שקית תה בתוך כלי ראשון או לערות עליה מכלי ראשון,ואם עשה כן עבר על איסור דאורייתא והתה נאסר.ויש אוסרים לשרות קלי בישול אף בכלי שלישי שיס"ב,ואפשר להקל לשרות את שקית התה בכלי שלישי שאין היס"ב(קומקום,כוס ועוד כוס ולתוכה את שקית התה).
הדרך הטובה ביותר להכין בע"ש תמצית מכמה שקיות ולהשתמש בה בשבת כדלהלן:ישפוך את התמצית הקרה לתוך כוס,ואל התמצית לשפוך מים מכ"ש-עירוי מכ"ש.
עירוי מכ"ר מבשל,ולכן אין לערות מים רותחים לתוך כוס כשנמצאים בו מים קרים,י"א שלא די לשפוך את המים הקרים שבכוס אלא יש צורך לנגבה כך שתהיה יבשה לחלוטין.ברם אם כך ננהג תתעורר בעיה אחרת,שהרי לאחר מספר ניגובים,המגבת רטובה ובניגוב נוספת מבפנים,עלולה המגבת להיסחט,שהרי הכוס הוא כלי צר.
למעשה הדרך הטובה ביותר לנער את הכוס היטב עד שלא יראה בכוס טיפת מים בעין,ואין צורך לנגבה.
בברכה וכל טוב,
שמואל זעפרני