חווה

חדשות כיפה הרב דוד לוי 03/04/09 08:35 ט בניסן התשסט

שאלה

שלום רב!

יש שאלה לגבי הדו-שיח בין חווה ולבין הנחש. חווה אומרת לנחש " אסור לאכול ואסור לגעת בעץ הדעת" ואח"כ הנחש דוחף אותה ואומר "רואה שלא מתת?" רש"י על המקום אומר שחווה הוסיפה מן המצווה שכן הוסיפה את האיסור "אסור לגעת" ומפה התחיל החטא. ואני שואל למה זה חטא? האם אין מקום להגיד שהיא החמירה על עצמה? האם מה שחווה עושה זה לא מה שאנחנו עושים קיום- מחמירים שמא נגיע לידי חטא אז כביכול אנחנו מוסיפים על מצווה.

תודה מראש.

תשובה

שאלתך מאד מתאימה לתחילת ימי ספירת העומר -

יש בתורה איסור 'בל תוסיף' ממנו לומדים שאסור לנו להוסיף איסורים על מה שהקב"ה אסר. יש בזה כמה סוגים:
1. להוסיף, בחג סוכות, 5 מינים במקום 4 מינים.
2. להוסיף פרטים על מצוות מדעתנו.
3. ל"המציא" מצוות.

יחד עם זאת חכמים מצווים
1. לעשות "משמרת למשמרתי" דהיינו לקבוע זהירות שאדם לא יעבור על איסור תורה ולכן הם צריכים לקבוע שלא יגעו בעט כדי שבטעות לא יכתבו בשבת.
2. לתקן תקנות לפי צורך הדורות כמו הלל בזמני ניסים, תקנות לזכר המקדש וכד'
[יש שיטות יותר עמוקות במצוות דרבנן - אבל לא כאן המקום לפרט.]

התשובה היא שאסור לחכמים לומר על דבר שהוא מדרבנן שהוא מהתורה, במקרה כזה יעברו על 'בל תוסיף' ולכן -
ספירת העומר בזמן הזה מדרבנן ויש נוסחים שמקפידים באמירת 'יהי רצון' שלפני ספירת העומר לא לומר את המילים "ככתוב בתורה" כדי להדגיש שאמנם זו מצוה מהתורה אבל בזמן הזה היא מדרבנן.

אם חוה היתה אומר שהקב"ה אסר לאכול ולכן אני נזהרת גם של לגעת [או שאדם היה אומר זאת לחוה] זה היה בסדר גמור אלא ששם לא הבדילו בין איסור הקב"ה לאיסור אדם - ולכן כאשר נגעה [=עברה על איסור אדם] היא חשבה שעברה על איסור הקב"ה

בברכת חג שמח
דוד לוי