הלכות ודינים בנוגע להתעללות פיזית ומילולית מצד האב במשפחה

חדשות כיפה הרב חיים נבון 20/02/08 11:27 יד באדר א'

שאלה

כבוד הרב שלום,

הייתי רוצה לדעת אילו הלכות או דינים או סיפורי חז"ל, רמב"ם וכו' יש על אלימות פיזית ומילולית מצד האב הן על ילדיו והן על אישתו.

אילו עונשים ניתנים לאב והאם יש איסור על כך בתורה.

לתשובתך אודה,

א'

תשובה

שלום וטוב.
פשיטא שאיסור חמור הוא לצער, לבזות ולהכות את בני משפחתו. ומי שנוהג כך הוא רשע מנוול.
אביא כאן רק מקור אחד הנוגע לכך:
"קבל לפנינו ר' ירמיה על חתנו שהיה מכה את בתו תדיר ומבזה אותה... שלא כדת יהודים, דלחיים ניתנה ולא לצער... ועונשו גדול ממכה חברו, כי היא יושבת לבטח אתו ודמעתה מצויה...
תקנסוהו קנס חמור, בין בגופו בין בממונו על כל מה שעבר. אמנם צריך כפרה גדולה, ותכבידו עליו להבא לפי הנראה בעיניכם שיכול לעמוד... ואם לא יעמוד הבעל בקיום השלום, שיוסיף להכותה ולבזותה, אנו מסכימים אחריכם להיות מנודה בבית דין העליון ובבית דין התחתון, ויעשוהו (= יכריחו אותו) על ידי גויים לתת גט... שמחה בר שמואל" (אור זרוע, פסקי בבא קמא, קסא).
כלומר: לפי ר' שמחה בר שמואל, בית דין צריך לקנוס בעל שמכה את אשתו ולהעניש אותו בעונשים חמורים, ואם הוא ממשיך לעשות זאת, בית דין צריכים לנדות אותו, ולהכריח אותו בכוח לגרש את אשתו.