הבטחה בתנאי

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 13/05/14 12:11 יג באייר התשעד

שאלה

שלום וברכה!

אני עומדת לפני טסט ראשון, רציתי להבטיח סכום השווה לטסט נוסף לצדקה בתנאי שאני יעבור את הטסט, כלומר אני יוציא 550 שח או לצדקה או לטסט נוסף,

חברה העירה את תשומת ליבי לכך שאולי לא ראוי לעשות את זה, אולי אני צריכה לתת בכל מקרה לצדקה גם במקרה שאני לא יעבור, רציתי לדעת מה דעת תורה אומרת.

תודה רבה!!

תשובה

שלום וברכה,

לגבי שאלתך האם מותר לנדור בהתניה כסף לצדקה על מנת לזכות לעבור מבחן רישיון נהיגה.

הנה במשלי כבר כתוב (משלי פרק י, ב):
"וּצְדָקָה תַּצִּיל מִמָּוֶת", ומשמע שאכן בכוחה של צדקה להציל מגזר דין קשה.

וכן אומרת הגמרא שבכוחה של צדקה לשנות את גזר הדין (תלמוד בבלי מסכת ראש השנה דף טז עמוד ב):
"אמר רבי יצחק: ארבעה דברים מקרעין גזר דינו של אדם, אלו הן: צדקה, צעקה, שינוי השם, ושינוי מעשה."

וכן הגמרא דנה בשאלה דומה, האם מותר לתת צדקה לצורך מוגדר של הצלת חולה וכדומה, ומסיקה הגמרא שהדבר מותר(תלמוד בבלי מסכת פסחים דף ח עמוד א-ב ובעוד מספר מקומות):
"האומר סלע זו לצדקה בשביל שיחיה בני או שאהיה בן העולם הבא - הרי זה צדיק גמור!"

משמע שמותר לתת צדקה כדי לזכות מתוך הנתינה לדבר חיובי.

ואמנם ישנה מחלוקת גדולה באחרונים האם מועיל תנאי בקיום מצוות שעושים. אך נראה שמחלוקת זו אינה דומה למקרה ששאלת, משום ששם דנים במעשה מצווה ללא כוונת מצווה, וזה נידון שונה בהחלט.

ולכן למעשה, נראה לענ"ד שאין איסור בתנאי שכזה.
אך אולי כדי שלא ייראה שאת עושה תנאי נגד קיום מצווה (שהרי אם לא תעבירי את הטסט לא תתני צדקה, ותמנעי מקיום מצווה) ראוי לתת לצדקה סכום כלשהו סמלי בכל מצב.

בברכה רבה,
הלל מרצבך