דחוף!!! גילוח לכבוד שבת בתקופת בין המיצרים

חדשות כיפה הרב מאיר צוקרמן 13/07/06 23:44 יז בתמוז התשסו

שאלה

רציתי לשאול האם לאשכנזים מותר להתגלח לכבוד שבת.

אני יודע שנהגו לאסור תספורת וכחלק מזה גם גילוח אבל בעניותי כיום זה ממש לא אותו דבר.

תספורת זה באמת משהו יותר מיוחד ומשמח אז עדיף לדחות את זה לאחרי בין המיצרים.

אבל גילוח כיום (בניגוד לעבר) זה משהו יומיומי שברגע שלא מתגלחים זה נותן הרגשה של אבלות כמו על מת. מה שפחות שייך בשלושת השבועות ויותר שייך לתשעת הימים. אני מרגיש שאני נכנס מנוול לשבת ופוגע באווירת השבת.

מילא בשבת חזון שבא נדמה לי שגם לא אוכלים בשר אז יש מקום להכנס לשבת כשאתה באמת אבל, אבל בשבתות הראשונות של בין המיצרים כן אוכלים בשר וכו' ולכן נראה לי שלא שייך לא להתגלח לפני שבת.

אשמח אם הרב יגיד לי אם הוא רואה הגיון בסברא שלי או שפשוט היצר שלי מחפש סברות סרק להתלות בהם.

תשובה

אשכנזים אינם רשאים להתגלח בשלשת השבועות, גם לא בערב שבת. הסברא שאתה מעלה, שהגילוח הינו פעולה ימיומית, היא סברא שקיימת לגבי גילוח בחול המועד, שם איסור הגילוח לא נובע מאבל אלא כדי שלא יכנס האדם "מנוול" (כלומר: לא מגולח) לחג. סברא זו אינה שייכת, כפי שאתה מבין, לימי "בין המצרים", שאיסור הגילוח אכן בא לתת תחושה של אבל, ולכן,כמו שאבל על קרובי משפחתו, רח"ל (רחמנא ליצלן) אינו מתגלח בערב שבת שבתוך ימי ה"שבעה" או ה"שלושים", גם כאן- אין מתגלחים. אגב, בשבת "חזון" מותר לאכול בשר ולשתות יין. שנזכה במהרה לבניין בית המקדש.