בקשת מחילה מנפטר

הרב דני ארגמן הרב דני ארגמן 26/07/10 20:25 טו באב התשע

שאלה

בס"ד

לכבוד הרב שלום וברכה,

בהיותי נערה, עשיתי שטות גדולה שמטרידה אותי מאוד כיום, בסיום לימודי בבית הספר היסודי השחתתי רכוש של בית הספר ביחד עם מס' חברות בתור אקט של טיפשות ומשובת נעורים, אני יודעת שבית הספר הצליח לתקן את השבור, וכעת אני רוצה לעשות תשובה,

מנהל בית הספר נפטר, ואני יודעת מידיעה אישית שהוא נפגע מאוד ממה שקרה, הוא לא ידע מי עשה את מה שקרה אולם ידע שזה תלמידות מבית הספר, שהיה ממש כל החיים שלו והוא מאוד נפגע,

חשבתי שאולי הדרך זה לעלות לקבר שלו ולבקש מחילה? האם זו הדרך? האם זה חייב להיות במנין? האם יש דרך אחרת, מאחר שאני מטופלת בילדים ותינוק קטן וזה קצת מסובך לי.

כמו כן, על הנזק הכספי שנגרם לבית הספר, חשבתי לשלוח כסף בעילום שם לבית הספר ביחד עם התנצלות, האם זה נכון, האם צריך לעשות עוד משהו, או דרך אחרת,

תודה רבה וישר כח על האתר הנפלא והמענה מאיר העיניים של השאלות.

תשובה

ב"ה

לשואלת שלום,

א.אם נפטר האדם שחטא לו מביא עשרה בני אדם על קברו ואומר: חטאתי לאלוקי ישראל ולפלוני זה הקבור כאן"
ולכתחילה יעשה כן בפני עשרה אנשים ובדיעבד אפילו עשב כן בפני עשר נשים אין להטריחו יותר.
ואם הוא קבור בעיר אחרת די שיבקש מחילה מהנפטר בפני עשרה.
ואם יש לו חבר שמתגורר במקום קבורת הנפטר יעשהו שליח שיבקש בשמו מחילה מן הנפטר בפני עשרה על קברו ( חזון עובדיה ימים נוראים)

ב.בענין תשלום הנזק זה בסדר לשלוח כך.

ג. חוץ מהנ"ל צריך גם תשובה כלפי רבש"ע, וידוי, חרטה על המעשה, וקבלה לעתיד.
וזה ודאי תוכלי לעשות.

ותזכי להמשיך להתקרב לה'!!

בברכה,

דני ארגמן