בל תוסיף

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 02/06/02 17:32 כב בסיון התשסב

שאלה

באיזה מצוות כשמוסיפים יש איסור בל תוסיף ובאיזה אין.

תשובה

בס"ד

על דברי האשה לנחש "ומפרי העץ אשר בתוך הגן אמר אלקים לא תאכלו ממנו ולא תגעו בו פן תמותון" מביא המדרש (מובא ברש"י): הוסיפה על הציווי, לפיכך באה לידי גרעון, וסמכו בזה על דברי שלמה (משלי ל) "אל תוסף על דבריו, פן יוכיח בך ונכזבת". ואכן, כך נהג הנחש - דחף את האשה אל העץ, ולאחר שנגעה בו ומאומה לא קרה לה, אמר לה: כמו שבנגיעה לא מתת, כך באכילה לא יקרה לך כלום.
דברים כדרבנות! אבל הרי אנחנו בעצמנו נוהגים כך! למשל, בתורה כתוב "לא תבשל גדי בחלב אמו" - בשר חיה ובהמה במשמע - ואילו חכמים אסרו עלינו לאכול אף בשר עוף בחלב. ואכן, אם היה אומר אדם שבשר עוף אסור לאכלו בחלב מן התורה, היה עובר ב"בל תוסיף"; אבל אם הוא אומר: חכמים הם שאסרו עלי את אכילת העוף בחלב כדי שלא אכשל ואבוא לידי אכילת בשר בהמה בחלב - אין בכך כל איסור.
אדרבה, בכך קיימנו דין "ועשו משמרת למשמרתי" - עשיית סייג וגדר לדברי תורה, להרחיק את האדם מן העבירה. וכך היא לשון הרמב"ן (דברים ד): "ומה שתקנו חכמים משום גדר ... זו היא מצוה מן התורה, ובלבד שידע שהם משום הגדר הזה, ואינן מפי הקב"ה בתורה."

ועוד מגדרי איסור "בל תוסיף":

1 -האוכל בפסח יותר מכזית מצה, אינו עובר משום "בל תוסיף".
2- כהן שיוסיף בעלייתו לדוכן על נוסח הברכה, עובר משום "בל תוסיף".
3- לעומת זאת, רשאי כהן לעלות לדוכן פעם נוספת בביכנ"ס אחר, ואין בזה משום "בל תוסיף".