בחזקת בשרי דחוף

הרב צבי יניר הרב צבי יניר 12/04/07 08:57 כד בניסן התשסז

שאלה

שלום רב

שלחתי לפני מס' ימים שאלה אך לא נעניתי ואולי לא נשלחה והדבר חשוב לי מאוד

קראתי הרבה על מה שנשאל בקשר לחזקת בשרי אבל רציתי לחדד את השאלה כדי להבין כיצד לנהוג

אם הכנתי אורז וחתכתי בצל בסכין בשרית על קרש בשרי ובישלתי את האורז בסיר בשרי שלא עברו 24 ש'. האם האורז ממש בשרי וצריך לחכות כמו בין בשר לחלב או שמותר לאכול אחרי האורז חלבי בלי שהות?

תשובה

הבעיה היא מצד החיתוך של הבצל בסכין הבשרי, שהפוסקים סבורים שטעם הבשר הוא ממש בעין בתוך הבצל (שו"ע יו"ד צו סעיף א ובש"ך ס"ק ב). לעומת זאת מצד בישול האורז אף שיש בו גם מעט בצל (רמ"א יורה דעה צה ,ב) היה מותר אף לאכלו בארוחה חלבית ולפי הספרדים אף עם חלב ממש.
אלא יש להניח שיש פי 60 באורז שאר הנפח של הבצל שלא נגע בו הסכין, ולכן אף שאין לאכול זאת עם חלב או בארוחה חלבית, ודאי שאין צורך להמתין 6 שעות.