האם מותר לשמוע שירים המבוססים על פסוקים, או שיר השירים?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 16/04/20 11:10 כב בניסן התשפ

שאלה

שלום. מה פירוש הפסוק "הקורא פסוק של שיר השירים עושה אותו כמין זמר, והקורא פסוק בבית משתאות בלא זמנו- מביא רעה לעולם"?

אסור לשמוע /לשיר קטעים משיר השירים? והאם מדובר רק בו או בשמיעת שירי קודש בכללי?

(יש בעייתיות בשמיעת שירי קודש, שירי הרקדות, בזמן סידור החדר למשל?)

תודה!

תשובה

שלום לך.

האיסור באופן פשוט הוא ביחס ל'שיר השירים' - שיר שמדבר על אהבת איש ואישה אבל בודאי שהוא משל לאהבת עם ישראל לריבונו של עולם. מאמר חז"ל שהבאת מתיחס למי ש'משתמש' במילות שיר השירים לתיאור האהבה בין איש ואישה ובזה בעצם מתעלם מהמשמעות המקורית של 'שיר השירים' - כמתייחס לקשר בין עם ישראל ובורא עולם. באותה מידה, בהחלט יש טעם לפגם כאשר לוקחים פסוקים ומשתמשים בהם לענייני חול.

למעשה, שירי קודש זה דבר נפלא וכאשר את שומעת שירי קודש כשאת מסדרת את החדר - זה נפלא ומצוין. זה לא שאנחנו 'מורידים' את השירים האלה אלינו אלא אדרבה - אנחנו עולים ביחד איתם. אמנם, יש כמה שירים עבריים שמתבססים על פסוקים ב'שיר השירים', (למשל, יש שיר שנקרא 'הנך יפה רעיתי') ובאמת צריך להימנע משמיעתם.

בהצלחה רבה.

טוביה