חינוך יהודי לבעלי מוגבלויות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 14/04/20 15:55 כ בניסן התשפ

שאלה

1. האם מצופה מאנשים בעלי מוגבלויות כמו אוטיסטים, תסמונת דאון, פיגור שכלי לעבוד את ה' בדרך שלהם ?

הבנתי שיש להם פטור ממצוות (אם באמת הבנתי נכון) אך מה עם עבודת מידות ותאוותיהם? בתור אחת שעובדת עם אנשים כאלו, אנחנו עובדים איתם כל כך הרבה ומחנכים אותם לשלוט על כעסיהם שלא יהיו אלימים כלפי אחרים, תאוות אכילה וכו' ואני תוהה אם אולי באמת נשלחו לפה לפחות כדי לעבוד על זה.

2. האם זה רצון ה' לממש את עצמנו וכישרוננו ?

חג שמח :)

תשובה

בס"ד

שלום רב,

חז"ל קבעו שיש מי שלא דורשים ממנו לקיים מצוות: מדובר על 'חרש שוטה וקטן'.

לשאלה שלך, יש בעלי מוגבלויות שמתנהגים כמו ילדים (הם עונים להגדרה של 'שוטה') הם פטורים ממצוות כמו שילד פטור ממצוות. אבל כמו שחייבים לחנך ילד כך חייבים לחנך אותם. דין חינוך חל ילד לפי גילו ובגרותו. ילד או ילדה שטרם הגיעו לבר \ בת מצווה נדרשים לצום חלק מהיום - לפי הגיל והבגרות.

זו צריכה להיות התפיסה שלכם: הם יהודים וצריך להעניק להם חינוך יהודי-תורני. כל אחד לפי יכולתו!

את וודאי צודקת. כמו שמחנכים אותם למידות, ראוי להסביר להם ולחנך אותם להתפלל, ולברך, להכיר מזוזה, ללבוש ציצית. להכיר סידור וחומש, בית כנסת, ארון קודש וספר תורה וכו'

ידעו על שופר בראש השנה, על אכילת סימנים. צום יום כיפור. ארבע מינים וסוכה בסוכות וכו'. כל אחד ואחד לפי הרמה והיכולת שלו.

בשאלתך השנייה, את צודקת. כל אדם נברא עם תכונות ויכולות ייחודיים לו, כדי שהוא יביא לעולם ברכה באישיות שלו. חובה לממש את הכישרונות, זה מה שהקב"ה מצפה מאתנו.