מי מגן על בית העלמין סמבוסקי?

בטקס האזכרה השנתי אמר הרב לאו:"חשוב לי מאוד להגיע ביום ז באדר דווקא לכאן, לבקש מחילה מהנפטרים על שאנו לא נזהרים בכבודם"

חדשות כיפה שירה רביד 05/03/17 18:06 ז באדר התשעז

מי מגן על בית העלמין סמבוסקי?
יחצ, צילום: יחצ

טקס האזכרה השנתי לנפטרי בית העלמין סמבוסקי בהר ציון בירושלים התקיים היום (א'). בית העלמין סמבוסקי הוא בית קברות יהודי בעל מסורת קבורה של למעלה מ300 שנים. נקברו בו עניי ירושלים בני כ-38 עדות ומוצאים שונים. ועד העדה הספרדית ראה עצמו אחראי לתחזוקת בית העלמין והקבורה האחרונה התרחשה במקום ב1945. מאז ועד השנים האחרונות סבל בי העלמין מהזנחה והשחתה. מרבית המצבות נהרסו והושחתו או נלקחו לטובת בניית בתים באזור. כתוצאה מכך כ-7000 נפטרים הפכו לאלמונים, קברם לא נפקד משך כיובל שנים.

באירוע נכח הרב הראשי לישראל, הרב דוד לאו שאמר: "חשוב לי מאוד להגיע ביום ז באדר דווקא לכאן, לבקש מחילה מהנפטרים על שאנו לא נזהרים בכבודם".
עוד נכחו באירוע, מנהל בתי העלמין היהודיים בירושלים הרב הלל הורוביץ, אלחנן גלאט, סגן שר הביטחון הרב אלי בן דהן , קבוצת תיירים מקליפורניה וכ- 300 תלמידים מרחבי הארץ
300 תלמידים שהגיעו עסקו בפינוי אשפה הזרוקה ברחבי בית העלמין הסמוך כיום לבתי הכפר סילוואן. נציגי רשות הטבע והגנים שנכחו בשטח ועסקו בעבודות יחד עם התלמידים סיפרו: "משרד המשפטים בחר להשאיר את השטח בידי האפוטרופוס, כך שיכולות האכיפה של הפקחים בשטח הן מינימליות ביותר ולמרות המאמצים אנחנו לא מצליחים לשמור על בית העלמין כפי שהיינו רוצים לו הייתה בידינו הסמכות".


סגן שר הביטחון הרב אלי בן דהן התייחס לאירועי האנטישמיות האחרונים בארה"ב: "דווקא בימים אלו בהם אנחנו שומעים על מקרים של ניתוץ מצבות בארה"ב, אם הדמוקרטיות, אנחנו נמצאים כדי לומר לא שכחנו את עניי ירושלים. אנחנו פה כדי לתקן כדי לשמר את המקום. בית הקברות הזה לא יהיה עוד בית הקברות של נשכחים ירושלים אלא בית הקברות של יקיריי ירושלים." בהמשך קרא להחלת ריבונות על כל יו"ש: "גם הטמונים כאן, בעצם קבורתם במקום הזה, סייעו למאבק לשמירת ירושלים עיר הקודש, בירת ישראל הנצחית, בריבונות ישראלית. כשם שירושלים נמצאת בריבונות ישראלית מלאה, עלינו לפעול שכל חלקי ארץ ישראל על שלל אתריה התנ"כיים, כמו חברון, כמו כל חלקי יהודה ושומרון, יהיו בריבונות ישראלית מלאה. אבל דווקא כאן, מול קבריהם, אי אפשר שלא להיזכר באימרה התלמודית ממסכת נדרים: "היזהרו בבני עניים שמהם תצא תורה". ואני מוסיף: היזהרו בקברי עניים, שמהם תצא ריבונות. בית קברות בארץ ישראל אינו סתם מקום בו מוצאות העצמות מנוחה אחרונה בעלמא. יש לה גם משמעות רוחנית, לאומית. כאשר אברהם אבינו, אבי האומה, מבקש לעשות מעשה שיפגין את אדנותו על ארץ ישראל, את מימוש ההבטחה 'לזרעך אתן את הארץ הזאת', הוא קונה אחוזת קבר לקבור את שרה, את השדה ואת מערת המכפלה בחברון. קברי האבות הם האחיזה הממשית הראשונה של האומה בארץ ישראל."

שמחה שפירא, רכזת ההדרכה בראשית ירושלים - המרכז לסיורים ולימודי ירושלים העומדים מאחורי ארגון והפקת אירוע האזכרה, מספרת: "300 תלמידים הגיעו לאירוע תוך פעילות חינוכית וסיורים מודרכים. חשוב לנו להנחיל את המורשת הירושלמית ולשמור על כבודם של המקומות ההיסטורים של עם ישראל".
האירוע התקיים בשיתוף ראשית ירושלים, רשות הטבע והגנים ומועצת בתי העלמין היהודיים.