ספר המכבים מה זה?

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 13/12/03 14:45 יח בכסלו התשסד

שאלה

שלום לכבוד הרב,

האם מותר לקרוא את ספר המכבים? מי כתב אותו ? ואם לאו - מדוע?

תודה

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

ספר המכבים מוגדר בפוסקים כ "ספרים החיצוניים" אך מותר לקרוא בו . וכן בספר "בן סירא,

דע לך כי התנ"ך מעביר אלינו את מורשת העם היהודי כנבואות שנצרכו לדורות .

ובתקופה שבית המקדש היה קיים , נכתבו עוד הרבה ספרים שספרו את תולדות העם כספורי הסטוריה
אחד מהם הוא ספר המכבים (הנקרא גם ספר החשמונאים) .
ספר זה מחולק ל- 4 חלקים והוא מספר לנו את תולדות מרד המכבים /חשמונאים .
ספרים אלה נקראים ספרים חיצוניים כי הם חיצוניים לתורה לנביאים ולכתובים כלומר שהם לא נכנסו לכלל דברי נבואה .ולא מוגדרים ככתבי הקודש.

משחרב בית המקדש, חששו חכמים שמא תשכח תורה מישראל ולכן התכנסו בעירה יבנה , והקימו את מוסד הסנהדרין אשר דן ואסף וכינס את כל חוקי התורה לכלל אוסף אחד , שנערך ונחתם בציפורי בשנת 200 לספירה. ( לפני 1800 שנים ) ע"י רבי יהודה הנשיא -משנה ,ברייתא ,ותוספתא.

אגב,מכבים או מקבים ?
אחד משמותיהם בני מתתיהו היה יהודה המכבי או המקבי (כינוייהם של שאר האחים: יוחנן הגדי, שמעון התרסי אלעזר הנקרא חורן, יונתן הנקרא חפוש). משמעות השם מכבי איננו ברור יש אומרים כי מ'כ'ב'י' הוא ראשי תיבות של מי כמוך באלים ה' ויש המדמים את יהודה למקבת - פטיש גדול וחזק ומסבירים כי מכאן שמו - מקבי או על פי הפסוק "הביטו אל אברהם אביכם ואל שרה תחוללכם הביטו את מקבת בור נוקרתם...." שהוא החזיר עטרה ומלכות לעם ישראל.

חג אורים שמח,

עוזיאל

.