התרת נדרים

חדשות כיפה הרב דוד לוי 13/03/15 02:14 כב באדר התשעה

שאלה

שלום,

לפני מספר ימים נדרתי נדר לא לאכול למשך יממה שלמה, לא אפרט מדוע. אך הבעיה היא שמבחינה בריאותית אסור לי לצום, אפילו ביום כיפור.

רציתי לעשות התרת נדרים אבל בגלל שהתביישתי לספר על הנדר לא עשיתי. בסוף הסתכלתי בקיצור שולחן ערוך וראיתי שלנדור נדר ולקיים אותו זה כמו להקריב בבמות, אז הבנתי שזה אסור ועשיתי התרה. אמרו לי שאני חייבת לומר לאחד משלות הגברים מה הנדר.

האם באמת הייתי צריכה לספר לאחד מהם? זה חובה? ומותר היה לי להתיר בטלפון במקום להיפגש איתם?

ועוד שאלה- באמת אסור לנדור, או שרק עדיף להימנע מזה? אם אני בטוחה שאני יכולה לעמוד בנדר, אז מה הבעיה?

תודה, תמר.

תשובה

שלום לך

1. אין איסור לנדור
הנדרים נועדו כדי שבמצב מסוים האדם יקבל עליו דברים טובים ויתחייב לקיימם כאשר כבר לא כל כך מתחשק לו.

[ההמלצה היא לא לנדור] כדי לא להגיע למצב שלא מקיימים או שרוצים להתיר את הנדר.
כל התרת נדר היא כשלון של הנודר שלא חשב מספיק בזמן הנדר.

2. התרת נדרים נעשית בפני שלושה אנשים שלפחות אחד מהם בקיא בעניני נדרים.
רצוי שכולם יבררו את הנדר ויחפשו פתח להתירו (אם אפשר)
במקרים מיוחדים מספיק שאחד ידע את פרטי הנדר אם האחרים סומכים עליו.

3. באופן מעשי אני ממליץ קודם לברר (אפשר בטלפון).
במסגרת הבירור מבררים גם אלו מילים נאמרו בנדר וכן מה היו הנסיבות ומדוע האדם עשה זאת, ובסוף האם יש הצדקה להתירו
א. האם זה באמת נדר
ב. האם ניתן להתיר נדר זה (נדרים רבים לא ניתן להתיר)
ג. אם התשובה היא שכן אז לגשת לשלושה אנשים להתיר את הנדר.

סיכום
אין להתעסק עם נדרים.
בודאי לא למי שכבר נכשל ונדר ולא יכל לקיים מסיבה זו אחרת.
(בפיקוח נפש לא מקיימים את הנדר אבל נענשים על כך שנדרו)

בהצלחה דוד לוי