רפואה טבעית שעוות דבורים

חדשות כיפה הרב דב ברקוביץ 22/03/09 00:39 כו באדר התשסט

שאלה

הרב שלום!

אני עוסקת ברפואה טבעית ומכינה תכשירי קוסמטיקה טבעיים, השאלה היא האם לגבי שעוות דבורים, שמעתי שהיא לא כשרה... האם זה נכון? ומה הסיבה? ואם היא אכן לא כשרה, האם מותר להשתמש בה לשפתון? או למריחה על פצעים וכוויות במקומות אחרים בגוף, לא בפה...?

תודה!

תשובה

שלום חוה,

א. שעוות דבורים איננה כשרה ואין להשתמש בה בתרופות שבולעים אותן. הדבורה היא חיה טמאה, כלומר בלשוננו היא "טרפה - לא כשרה". כל דבר שיוצא מגוף בהמה וחיה יש לו את אותו המעמד בהלכה של הבהמה והחיה. כך למשל חלב בהמה טהורה טהור וחלב בהמה טמאה טמא. במקרים מיוחדים של פיקוח נפש יש רבנים שמתירים לבלוע את הדונג שיש לו כוחות תרופתיים מיוחדים (שוועת הדבורים).
ב. מה שנידון כטמא אסור באכילה אבל מותר בהנאה. על כן מותר להשתמש בשוועת דבורים כמרכיב במשחה לפצעים ולכוויות וכו. נפסק להלכה שגם מותר לשים אותה בפה כתרופה בתנאי שהחולה לא יבלע אותה. בגלל האפשרות שבכל זאת משהו מהחומר ייבלע יש להתשתמש בה בפה רק לתרופה ולא לשפתון.
בברכה, דוב ברקוביץ