יו"ר הכנסת בפרלמנט הרוסי: "גם בחלומותיי הטובים ביותר, לא האמנתי שאגיע לרגע הזה"

מאסיר לאורח הכבוד: יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין שישב בכלא הרוסי כאסיר ציון, הגיע לנאום בפרלמנט הרוסי כיו"ר הכנסת של מדינת ישראל: "זוהי סגירת מעגל כפולה: שלי, יולי אדלשטיין, ושל העם היהודי כולו, שאני עומד כאן כנציגו"

חדשות כיפה חדשות כיפה 28/06/17 12:44 ד בתמוז התשעז

 יו"ר הכנסת  בפרלמנט הרוסי: "גם בחלומותיי הטובים ביותר, לא האמנתי שאגיע לרגע הזה"
אדלשטיין בפרלמנט הרוסי, צילום: דוברות הכנסת

"לפני שלושים ושלוש שנים נאסרתי, כאן במוסקבה, על ידי שלטונות ברית המועצות בעוון לימוד השפה העברית. היום, אני עומד כאן לפניכם, כיושב ראש כנסת ישראל, ובאותה השפה שֶבעוון הוראתה נאסרתי, אני מברך אתכם בברכה היהודית העתיקה: 'שלום עליכם'" –  כך אמר בהתרגשות יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין, את נאומו הבוקר (יום ד') בפני מליאת הבית העליון של הפרלמנט הרוסי. 

אדלשטיין פתח את נאומו בשפה העברית ואמר: "לפני שלושים ושלוש שנים, נאסרתי כאן במוסקבה, על ידי שלטונות ברית המועצות, בעוון לימוד השפה העברית. נאסרתי, כי לימדתי את השפה שבישרה לעולם את דחיית העריצות ואת שלטון הצדק, את אהבת האדם ואת תקוות הדרור. השפה בה התנבאו נביאי ישראל, על היום בו "לא יישא גוי אל גוי חרב ולא יילמדו עוד מלחמה". נאסרתי, כי פעלתי להפצת השפה בה נאמר לאברהם, מייסד הדת היהודית: "ויאמר ה' אל אברם, לך-לך מארצך וממולדתך ומבית אביך אל הארץ אשר אראך".

בנאומו ברוסית התייחס אדלשטיין ליחסים ההולכים ומתהדקים בין שתי המדינות שלא תמיד היו כאלה: "לפני זמן קצר נחגג בישראל יובל לניצחון המרשים במלחמת ששת הימים. אחת ההצלחות של אותו ניצחון הייתה איחודה של ירושלים, שאפשרה ליהודים גישה מחודשת אל כותל המערבי והמקומות הקדושים, וחופש פולחן מלא לבני כל הדתות בעיר הקדושה בעולם".

"אך למלחמת ששת הימים היו גם השלכות אחרות. ברית המועצות תמכה ללא עוררין במדינות ערב וניתקה את יחסיה הדיפלומטיים עם מדינת ישראל. מאז, כל אהדה למדינת היהודים נתפסה כפעילות מחתרתית נגד ברית המועצות, כל עניין בתרבות היהודית, בשפה העברית, בטח ובטח הרצון לעבור להתגורר בישראל – כל אלה היוו עילה לרדיפה. 

"למרבה המזל ולטובת שני העמים שלנו, ימים אלה נותרו בעבר. חלפו יותר מ-25 שנים מאז חידוש היחסים הדיפלומטיים, ואני בטוח שתסכימו איתי, שזמן זה לא עבר לשווא. הקשרים הכלכליים בין שתי המדינות שלנו הולכים ומתחזקים, נושאים פוליטיים טעונים נידונים באופן יעיל, לאחר ביטול הוויזות בין שתי המדינות - מאות אלפי תיירים רוסים מבקרים מדי שנה בישראל. מיליון אזרחי ישראל דוברי רוסית מהווים גורם חשוב ב'דיפלומטיית העם' התורמת לחיזוק הקשרים התרבותיים, החברתיים והאנושיים בין שתי המדינות שלנו". 

במאה ה-21 הטרור תפס את המקום של הנאציזם בתור הרוע המוחלט", סיכם אדלשטיין, "כדי לגבור עליו יש לחדש את האווירה שהייתה בשנת 1945 בזמן המפגש על נהר האלבה. לחברי המועצה תפקיד משמעותי ביותר במשימה זו. כאשר נפגשים נשיאים או שרי חוץ, כולם מצפים מהם לתוצאות מיידיות, פריצות דרך, הסכמים חתומים. אך חברי המועצה עובדים למען העתיד הפוטנציאלי. 

"אך מה שאנו יכולים לעשות, חבריי המועצה הנכבדים, זה ליצור אווירת כבוד הדדי בין המדינות השונות. אווירה זו תאפשר שיתוף פעולה צמוד יותר בלחימה בטרור, לשתף מידע וניסיון. ביכולתנו להתחיל להתקדם לעבר עולם שבו אף אחד לא יצטרך להסתכל בעיניה של אם ששכלה את הילד היחיד שלה בפיגוע טרור. אני מאמין שזה אפשרי". בסיום ביקש אדלשטיין את הרשות לחזור לעברית ונשא תפילה לשלום ירושלים.