מומלץ לתכנן ולהתכונן לכל מצב (ארוחת חג, טיול וכדומה) באופן מיטבי. מספר שעות טרם ארוחת החג בצעו פעילות גופנית, הפעילות מביאה לרמות סוכר נמוכות יותר מספר רב של שעות לאחריה בדרך כלל. לחילופין, ניתן לצעוד לאחר הארוחות (אך לא מיד לאחריה מאותה סיבה גם כן).

היצמדו לתכנית הטיפול התרופתית שלכם.

שאלו את המארחים מהו התפריט המתוכנן לארוחת החג, בדרך זו תוכלו לתכנן מראש אילו מנות לבחור או שתוכלו לבדוק מהי תכולת הפחמימות במאכל זה או אחר (למשל כמה פחמימות יש בקציצת גפילטע פיש).
הכינו אתם מאכל אחד או תבשיל שאתם יודעים בוודאות את הרכבו התזונתי. עדיף כמובן שהמאכל יהיה דל פחמימות ועל טהרת הירקות או החלבונים.

במידה ואכלתם את תכולת הצלחת אותה מילאתם לעצמכם, (כולל מנות ראשונות לפני כן), קומו מהשולחן, עזרו לפנות או התיישבו ליד אדם אחר שסיים לאכול. המטרה היא שלא תמשיכו לאכול רק כיוון שהאוכל מצוי על השולחן, שכן בד"כ זה ידרוש מכם תוספת של אינסולין.

צילום: shutterstock

 

עבור סוכרתיים מסוג 2 אשר אינם מזריקים אינסולין מומלץ לוותר על הקינוח. שילוב הפחמימות בארוחה עם הקינוח המתוק עלול לגרום לעלייה משמעותית ברמות הסוכר לאחר הארוחה. סוכרתיים מסוג 1 יכולים "לכסות" את הקינוח עם אינסולין. 

במידה ואתם בוחרים לשתות אלכוהול, הגבילו את הכמות וזכרו כי אלכוהול "נקי" נוטה להוריד את רמות הסוכר. מסיבה זו נטרו את הסוכר גם מספר שעות לאחר הארוחה.

בחרו בשתייה לא ממותקת כמו מים, סודה, משקה דיאטטי תוסס וכדומה.

הגבילו את כמות הפחמימות שתאכלו בארוחה כיוון שלהן ההשפעה העיקרית על רמות הסוכר. דוגמאות לפחמימות: אורז, תפ"א, פסטה, בורגול, אטריות או קניידלך במרק, חלה וכדומה.
הדרך הטובה ביותר להבין את השפעת המאכלים השונים על רמת הסוכר היא באמצעות בדיקת הולטר סוכר להתאמת תזונה אישית באמצעותה ניתן להבין טוב יותר את התנודתיות ברמות הסוכר שלכם, את השפעת המאכלים השונים על רמת הסוכר בדם ולדעת מתי לצפות לעלייה או ירידה.

צילום: shutterstock

 

להלן מספר דוגמאות של מאכלי החג, והאופן בו ניתן לשפרם מבחינה תזונתית, על מנת שיכילו פחות סוכר או שיכילו סוכר בעל אינדקס גליקמי נמוך יותר או שיכילו פחות שומן.

גפילטע פיש

עם פירורי לחם

עם קוואקר

צימעס

גזר עם סוכר לבן או חום וצימוקים

  • להחליף חלק מהגזר בדלעת המכילה חצי מכמות הפחמימות שיש בגזר.

  • להשתמש בסוכרלוז במקום סוכר.

  • להקטין את כמות הצימוקים.

תפוח עץ בדבש

תפוח עץ בדבש

  • ניתן לאכול תפ"ע בכל צבע כיוון שכל סוגי תפ"ע מכילים אותה כמות של סוכר. מומלץ לאכול פלח אחד של תפוח כיוון שמדובר בטעימה שלאחריה יגיעו עוד מספר מנות.

  • במידה ואתם אוהבים מאוד דבש אז העדיפו דבש קל המכיל 1/3 פחות סוכר בהשוואה לדבש הרגיל.

  • במידה ואתם יכולים להסתפק בטבילה קטנה של התפוח בדבש אז ניתן כמובן לאכול את הדבש הרגיל.

סלט עם חתיכות פרי

חסה, עלי בייבי, רוטב עם סוכר או סילאן, חתיכות פרי (רימון / תמר / תאנה / תפ"ע / אגס)

  • בעלים הירוקים יש כמות נמוכה מאוד של פחמימות ולכן ניתן לאכול אותם בכמות גדולה

  • מומלץ להכין רוטב המבוסס על שמן זית, חומץ כלשהו, לימון ותבלינים, ללא סוכר או סילאן.

  • מומלץ לשלב בסלט תפ"ע או אגס אשר זוכים למדד אינדקס גליקמי הנמוך ביותר בהשוואה לרוב הפירות. לאחריהם ניתן לשלב גם גרגרי רימון (אשר מכילים כמות גדולה של נוגדי חימצון) או חתיכות תאנים טריות להם מדד אינדקס גליקמי בינוני. מדד האינדקס הגליקמי מדרג את הפחמימות על פי השפעתן על רמת הגלוקוז בדם.

תבשיל עם בשר ראש או כבש

בשר ראש או כבש

בשר הראש והכבש מכילים אחוז גבוה של שומן רווי אשר בצריכה גבוהה מקושר להתפתחות מחלות לב וכלי דם.

מומלץ להעדיף נתחי בקר רזים כמו כתף, פילה, פילה מדומה או סינטה.

 

 

עינת מזור- בקר, דיאטנית קלינית במרכז DMC לטיפול בסוכרת.