1. תכולת ויטמינים ומינרלים

החלב מספק את מרבית הויטמינים המסיסים במים. הוא מהווה מקור טוב לויטמין  B12 המשתתף בתהליך יצירת תאי דם, וחסר בו עלול לגרום לאנמיה. הוא גם מכיל ריבופלאבין (ויטמין B2) החיוני בתהליך הפקת האנרגיה לגוף וחשוב לבריאות העור, השיער והציפורניים. החלב מכיל את כל הויטמינים המסיסים בשומן – A, E, D ו- K, ומאפשר ספיגה טובה שלהם בשל הסביבה השומנית. כוס חלב מכילה מגוון מינרלים ביניהם סידן, זרחן, כלור, מגנזיום, אבץ, אשלגן ונתרן. תכולת המינרלים שבחלב משתנה בהתאם לגנטיקה, לסביבה, לתזונה ולתזונת הפרה.

2. חלבוני החלב והרכבם

כוס חלב (280 מ"ל) מכילה כ-9 גרם חלבון, כמות המספקת כ-20% מדרישת החלבון היומית עבור אדם במשקל של 60 ק"ג. חלבון החלב נחשב כבעל ערך ביולוגי גבוה, כיוון שהוא מכיל את רוב חומצות האמינו, שהן אבני הבניין של החלבון החיוניות לגוף. מבחינה זו מהווה החלב מקור איכותי ודל שומן לחלבון.

3. מניעה ואיזון של יתר לחץ דם

מחקר גדול בשם DASH -  Dietary Approach to Stop Hypertension שהחל בשנת 1993, בדק התערבויות תזונתיות והשפעתן על ערכי לחץ דם בקרב מבוגרים הסובלים מיתר לחץ דם. המחקר, עליו מבוססות המלצות ארגוני בריאות בעולם, הראה כי באמצעות דיאטה הכוללת 2-3 מנות חלב דל שומן, בנוסף לתזונה עשירה בירקות ופירות, דגנים מלאים, אגוזים ודגים, חלה ירידה משמעותית בערכי לחץ הדם. במסגרת דיאטה זו, המוכרת כיום בשמה דיאטת DASH, ממליצים ארגוני הבריאות לכלול בתזונה היומית 2-3 מנות חלב דל שומן. כוס חלב מהווה מנת חלב כחלק מהתזונה היומית המומלצת על פי דיאטת DASH, ועשויה לסייע בהורדת לחץ דם.

3. חלב כמשקה ספורט טבעי

בשנים האחרונות נערכו מחקרים רבים הבוחנים את השפעתו של משקה החלב בקרב ספורטאים. מחקרים אלו מצאו שלחלב רזה מספר מאפיינים הדומים לאלו של משקאות ספורט נפוצים. כך למשל, ריכוז הפחמימות בחלב דומה לריכוזן במשקאות ספורט ועומד על 5-8%. בעת ביצוע פעילות גופנית מתרחש איבוד של נוזלים מינרלים דרך הזיעה, ומכאן שהרכב החלב עשויי לסייע בהתאוששות לאחר פעילות גופנית על ידי איזון משק המים והמלחים. חלבון ה-Whey מכיל כמות גבוהה של חומצות אמינו מסועפות המספקות אנרגיה זמינה לשריר בזמן מאמץ, והן בעלות תפקיד חשוב במטבוליזם השריר ובבנייתו. בחלק מהמחקרים נמצא כי צריכת חלב דל שומן לאחר אימון כוח או אימון אירובי, יעילה כמו ואף יותר ממשקאות ספורט מסחריים בחידוש מאגרי האנרגיה, התאוששות הרקמות והחזרת נוזלים לגוף.

5. אפקט השובע

כאשר אוכלים מזון עשיר בחלבון, קצב ריקון הקיבה איטי יותר בהשוואה לארוחה המכילה פחמימות פשוטות. החלב, בהיותו משקה עשיר בחלבון, עשוי לסייע לפיכך בהשגת תחושת שובע ואף בירידה במשקל. הימצאות החלבונים בקיבה גורמת לתחושת מלאות לאורך זמן, ולהעברת מסר של שובע למוח. מספר מחקרים מצאו קשר בין צריכה גבוהה של מוצרי חלב דלי שומן (3 מנות ביום) לבין משקל תקין ומסת שומן נמוכה יותר.