2 שאלות

חדשות כיפה הרב ניר הרמן 05/08/09 16:38 טו באב התשסט

שאלה

שלום כבוד הרב

1 על איזה צד צריכים לישון?ואם אסור בכלל לישון על הגב אפילו עם יום אחד כואב הגב?

2 אם אני עולה במעלית בבניין לא שלי מותר לי להפעיל שם את המאוור במעלית או שזה רק לדיירי הבניין?

תשובה

בס"ד

1. זה לשון ה"קיצור שולחן ערוך" סימן עא סע´ ה:
"וצריך ליזהר מאד להרגיל את עצמו לשכב על צדו, ואיסור גדול לשכב פרקדן, דהיינו גבו למטה ופניו למעלה, או בהיפוך פניו למטה וגבו למעלה אלא דוקא על צדו. וטוב שישכב בתחלת שינתו על צד שמאל ובסוף על צד ימין, והוא טוב לבריאות הגוף, כי הכבד מונח בצד ימין, והאיצטומכא בצד שמאל, וכאשר יטה על צד שמאל אזי יהא הכבד על האיצטומכא, ויחממה בחומו ובזה יתעכל המזון מהרה, ואחרי שנתעכל המזון ראוי לו שיטה על צד ימין, כדי שתנוח האיצטומכא וירד פסולת המאכל, ולא יתהפך מצד אל צד פעמים הרבה".

"אמנם מי שקשה לו להתרגל לכך ומקשה לו הדבר לשינתו הרגועה אין לו להפסיד שינתו עקב כך" (פסקי תשובות רלט ז)

אם כן כשהגב כואב והרופא אומר לשכב על הגב, או ששכיבה על הגב מקילה על הכאב, אפשר כדי לא להחמיר את המצב או כדי שלא להפסיד שנתו של החולה.
אבל באופן קבוע- לא.

ולגבי קריאת שמע תמיד צריך לקרוא על הצד, ואם קשה לו מאוד ישתדל בכ"ז להטות מעט הצידה.

2. מותר

בהצלחה ושבת שלום