תפילה מול השגחת ה'

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 15/10/23 23:20 ל בתשרי התשפד

שאלה

שלום הרב

עלתה לי שאלה... כשמתפללים ומבקשים מה', כשמתחננים אליו שירחם, זה לא כאילו אנחנו אומרים לה' שהוא לא מספיק רחמן? ואיך אנחנו יכולים לבקש ממנו לשנות כשהוא עושה הכל הכי מדויק ונכון?

תודה מראש!!

תשובה

שלום

על קצה המזלג.

הקב"ה יצר את עולמו באופן כזה שלאדם יש תפקיד משמעותי בו (כמו שמתואר בין השאר בפסוקים שקראנו השבת על בריאת האדם ביום השישי).

לכן אנחנו פועלים בעולם, יוצרים ועושים, וזה לא עומד בסתירה לכך שהקב"ה מנהל את העולם. להפך. אנחנו אמורים להבין ולהכיר כי אנחנו כלי משמעותי שהוא יצר בעולם לפעול דרכו (לכן אנחנו מברכים את 'ד' אלוקינו מלך העולם המוציא לחם מן הארץ' למרות שהאדם פועל הרבה שלבים מהזריעה של החיטה ועד לאפיית הלחם).

בדומה, גם בתחום הרוחני, הקב"ה נתן לנו כח גדול לפעול כחלק מחוקי הבריאה, וזה כח התפילה.

לכן אין שום סתירה בין התפילה לבין זה שהקב"ה רחמן, משגיח ומנהל את העולם.

התפילה כמובן גם לא באה לשנות את רצונו, אלא היא גורמת לנו להשתנות ולהתעלות ולפעול דרכה ובאמצעותה במציאות, כחלק מהתממשות רצון ד'.

מאוד ממליץ להשקיע זמן בלימוד נושא התפילה. למשל בספר 'תפילת ישרים' של הרב אלי אדלר, ובהמשך בספר 'הגיון ליבי לפניך' של הרב צבי ישראל טאו שליט"א.

כל טוב ובהצלחה