האם לאישה שלא רוצה ללדת מותר להתחתן?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 31/10/22 10:22 ו בחשון התשפג

שאלה

שלום.

רציתי לדעת אם יש אפשרות בהלכה לבחורה להתחתן בידיעה שהיא לא רוצה להביא ילדים לעולם.

תשובה

שלום לך

התשובה מתחלקת לשני חלקים.

ברמה ההלכתית - אני אצטט מתוך 'פניני הלכה' בהלכות 'פרו ורבו': https://ph.yhb.org.il/11-02-05/

כמו במצוות תלמוד תורה ותפילה, גם במצווה זו אנו מוצאים שאל הגברים פונה התורה בלשון חיוב, ואל הנשים בלשון של מצוות-רשות, ועל ידי כך המצווה מתקיימת באופן השלם משני צדדיה, כחובה והתנדבות כאחד. ההבדל להלכה הוא, שאשה שרצתה שלא להינשא או שרצתה להינשא למי שאינו יכול ללדת, אף שהיא מבטלת את עצמה ממצווה גדולה מאוד, אין היא נחשבת עבריינית, הואיל ואין עליה חובה לקיים את המצווה. אבל לאיש אסור להישאר רווק, ואסור לשאת אשה עקרה, לפני שיקיים את מצוות פריה ורביה (פנה"ל שם ה, ח).

כפי שאת רואה, לבחורה שלא רוצה להביא ילדים לעולם אסור להנשא למי שיכול ללדת - בגלל שהוא כן חייב במצוות 'פרו ורבו'. זה בעצם אומר שאפשרויות הבחירה הרבה יותר מוגבלות.

מעבר לרמה המעשית, אני מניח שאת שואלת ביחס למישהי שאת מכירה, או אפילו ביחס לעצמך. ואני גם מניח שאת יודעת שהמחשבה הזו, הידיעה הזו - היא יחסית חריגה ביחס לרוב האנשים והנשים. לפעמים היא יכולה לצמוח מקושי כזה או אחר, שלא התברר עדיין. אני חושב שכדאי מאד לחשוב איך מתמודדים קושי כזה. בסופו של דבר, הבאת חיים לעולם זה אולי הדבר הכי גדול שאדם יכול לעשות בחייו, וגם הכי אינסופי - אותם חיים אחר כך מביאים בעצמם חיים לעולם וכו', כך שמומלץ לעשות כל מאמץ על מנת להתמודד עם הקושי הזה.

עם זאת, כפי שפתחנו, כאשר האשה מרגישה שאין זה באפשרותה, הרי שבהחלט מותר לה להמנע מכך.

מאוד מוזמנת להמשיך לשתף אותנו. אפשר כאן באתר בשאלה חדשה:

makshivim.org.il/ask-away

וגם במוקד הווטסאפ - 052-468-3927 ובמוקד הטלפוני - כוכבית 8298.

בהצלחה רבה!

טוביה

מוקד חברים מקשיבים