סוכה ברחוב

הרב צבי יניר הרב צבי יניר 18/10/22 08:33 כג בתשרי התשפג

שאלה

שלום אני גר בבית על קומות (אין אפשרות להקים סוכה במרפסת - לפחות לא כשרה...) וכל שנה אנו והשכנים בונים סוכה למטה ברחוב.

בדר"כ בלילה הראשון אנחנו אוכלים שם את ארוחת החג עם השכנים יחדיו שזה בעצמו הינדוס רציני - לחכות למעלית שבת (בתקווה שכיוונו אותה נכון) להוריד את הכל בעגלה, לרדת, לשכוח כמה דברים, לעלות, להביא ולרדת שוב ובנוסף לאחר הסעודה להוריד תה ועוגות ועוגיות וספרים ומשחקים...

מבחינת שינה אחרי כמה ניסיונות משנים קודמות אני יודע שגם זה לא כל כך קל לישון שם מבחינת רעש, אנשים שעוברים, מכוניות, בעלי חיים, המוזרות של להסתובב ברחוב עם מזרונים וכריות ובכלל עצם המחשבה והעובדה של השינה ברחוב ושאנשים עוברים ורואים אותך ישן לא מרגיש לי בנח בכלל חוץ מעניין הקור והזבובים...

שאלותיי הם:

1. האם אני מחויב לישון בסוכה או שמא פטור מדין מצטער?

2. האם אני חייב לנסות כל שנה מחדש לישון בסוכה ואז לעלות מדין מצטער (אם אכן פטור עקב כך) או שאין צורך ועקב ניסיון של שנים כבר ישר לפטור את עצמי?

3. האם אני מחויב לאכול בסוכה כל ארוחה עם לחם? בדר"כ כל שנה אנחנו מקיימים את הארוחות שאוכלים ביחד בסוכה זה יוצא בשבת והיום טוב עצמו במהלך חול המועד אנחנו לא אוכלים שם...

4. אם אני פטור זה מדין מצטער אשמח לפירוט?

5. מה כל אדם שגר בבית על קומות שלא בונה סוכה ברחוב האם הוא פטור מדין מצטער (או משהו אחר)?

6. האם מבחינה הלכתית יש משמעות לבניית הסוכה שלנו או שעדיף לא לבנות בכלל ואז נהיה פטורים ועצם בניית הסוכה מחייבת אותנו?

(כוונתי היא לא למחלוקת השו"ע רמ"א אלא לשאלת החיוב שלנו)

כאילו האם יש משמעות הלכתית שיש סוכה לידינו או שאין?

7. אם אין לי אפשרות לישון בסוכה האם מותר להכנס לסוכה של שכנים או מישהו אחר ללא ידיעתו ולישון שם או לאכול סוכה שנמצאת ברחוב לא בבית פרטי?

8. האם בשבת סוכה האם דין רשות היחיד?

9. מה קורה בטיולים (בהנחה שכבר מטיילים) שאין סוכה בסביבה האם אפשר לאכול לחם לא בסוכה? ולישון לא בסוכה? ולשבת במסעדה שאין בה סוכה?

סליחה על חפירה,

פשוט החלטתי טיפה לחקור את העניין הפעם...

ותודה מראש!

תשובה

1.חייב למצוא פיתרון . אי אפשר לקבל פטור מצטער כצ'ק פתוח כולל מעבר דירה או שהיה בחג סוכות במקום שאתה יכול לקיים את המצווה

2. כן

3. כן

5. לא פטור

6. אתה מחוייב למצוא פיתרון לאכילה שוניה בסוכה

7. לא. חובה לבקש רשות לא נכנסים לדירה של מישהו ללא רשות זה גזל

8. כן

9. גם בטיול ודאי בארץ חיבים בסוכה. לגבי אכילה כמעט בכל מקום יש סוכה ציבורית. לגי שינה יש לבדוק מראש ולתאם שינה