התחשבות באישה

הרב צבי יניר הרב צבי יניר 28/09/22 10:58 ג בתשרי התשפג

שאלה

שלום כבוד הרב, אני רוצה להעלות כאן מדרש שמאד קשה לי אתו ואשמח לשמוע את תשובתך:

.."ואפילו כך ר"א בן רשב"י לא סמך על דעתו (ולא היה שלם עם מעשיו), וקיבל על עצמו ייסורין .

בערב היו מקפלים מתחתיו שישים מצעים, ובבוקר היו מוציאים מתחתיו שישים כלים מלאים דם ומוגלה. למחרת בכל בוקר,

אשתו היתה מכינה לו שישים מיני לפתן. היה אוכל אותם ומבריא. אשתו לא הניחה לו ללכת לבית המדרש, מחשש שחכמים ידחקוהו (יצערוהו).

בערב היה אומר לייסורים: אחי ורעי בואו.

בבוקר היה אומר לייסורים: לכו מפני ביטול תורה.

יום אחד אשתו שמעה (אותו מזמין את הייסורין).

אמרה לו: אתה מביא עליך את היסורין? כילית את ממונו של בית אבא.

(למחרת) מרדה בו וחזרה לבית אביה.

באו לביתו של ר"א שישים ספנים והביאו לו שישים עבדים(לטפל בו) ובידם היו שישים ארנקים(כדי להביא לו)

והם עשו לו שישים מיני לפתן והיה אוכלם.

יום אחד אמרה אשת ר"א לבתה: לכי בדקי מה אביך עושה עכשיו?

באה בתו. אמר לה ר"א: לכי אמרי לאמך, שלנו גדול משלהם.

קרא ר"א על עצמו: "היתה כאוניות סוחר ממרחק תביא לחמה" .

אכל שתה והבריא ויצא לבית המדרש.

הביאו לפניו שישים מיני דם, וטיהר את כולם.

חכמים רננו אחריו ואמרו: וכי יעלה על דעתך שאין בהם אחד שהוא ספק?

א"ל: אם צדקתי, נשים אלו ילדו כולן בנים זכרים. ואם תהיה ביניהם אחת שתלד נקבה, משמע שטעיתי.

אכן בבוא העת כולם ילדו זכרים, וקראו לכולם אלעזר על שמו."..

השאלה שלי לא באה מתוך כוונה לקנטר או להכעיס, זה באמת מפריע לי.

א. איך רבי אלעזר הביא על עצמו ייסורים אבל לא התחשב באשתו שעבדה כל כך קשה כדי להקל עליו? כאילו, זה בא על חשבונה הרצון שלו ליסורים.

ב. אם אחת תלד נקבה, טעיתי- זה כל כך מזלזל בנשים, ואחרי זה אומרים שחז"ל כיבדו נשים, אם הם כיבדו אז למה נקבה זה סימן שהרב טעה בפסיקה שלו?

סליחה מראש אם השאלה נראית מתריסה ותודה רבה.

תשובה

1. קשה לשפוט אדם שנמצא ביסורי מצפון וחושש שעבר עברות קשות בכך שהסגיר גנבים יהודים למלכות. אדם ששרוי בצער על גבול הדיכאון רוצה לסבול , וגם לא ברור לי עד כמה הבין שאשתו מתכוונת לטרוח בשביל ואו שבכלל שם לב לטירחא שלה כיוון שהיה שרוי ביגונו על מה שעשה

2. בעולם הקדום ועד היום בחברות המסורתיות בן הוא ההמשכיות ולכן מברכים על בן זכר. הבת עושבת את הבית ועוברת לגור במשפחת בן זוגה ולכן תמיד היתה עדיפות לבנים. אנחנו חיים בעולם תרבותי אחר וקשה לנו להבין את זה