מתי עונים אמן כשהחזן מאריך

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 01/09/22 10:08 ה באלול התשפב

שאלה

שלום כבוד הרב, 1)אם חזן מאריך בסופי הברכות בחזרת הש"ץ למשל, צריך לשים לב להתחיל לענות אמן רק כאשר מסתיימת לגמרי המילה האחרונה של הברכה?

השאלה קיימת בפרט כאש החזן מאריך בניגון סוף ברכה, ואם לא מספיק מרוכזים בשמיעת הברכה, יש תחושה שצריך כבר לענות אמן, כי המנגינה בסגנון סיום ברכה..

2)וכשהחזן מאריך באמירת "ואמרו אמן" לענות כשמתחיל "ואמרו אמן" כי זה לא הקדיש עצמו כבר, ואז יש הפסק בין עיקר הקדיש לעניה.. או לחכות לסוף "ואמרו אמן"?

תשובה

שלום וברכה,

חז"ל כבר התייחסו לסוגים שונים של עניית אמן שהן בעייתיות:

ראה בגמרא (תלמוד בבלי מסכת ברכות דף מז ע"א):

"ת"ר ואין עונין לא אמן חטופה ולא אמן קטופה ולא אמן יתומה ולא יזרוק ברכה מפיו בן עזאי אומר כל העונה אמן יתומה יהיו בניו יתומים חטופה יתחטפו ימיו קטופה יתקטפו ימיו וכל המאריך באמן מאריכין לו ימיו ושנותיו".

ומבואר בהלכה, שאסור לענות אמן חטופה, קטופה, ויתומה.

1. אמן חטופה - היינו שצריך להקפיד על הניקוד הנכון מתחת לאותיות, וכן שאין למהר לענות אמן לפני שיסיים המברך.

2. אמן קטופה - הכוונה שמחסר את קריאת הנו"ן ואינו מוציאה בפיו.

3. אמן יתומה - היינו שיש לענות אמן מיד לאחר סיום הברכה, ואם עונים אמן אחרי שכבר עבר שיעור זמן של כשנייה וחצי, זהו בכלל אמן יתומה.

וכך נפסק בשולחן ערוך (סימן קכד סעיף ח) ומשנה ברורה (ס"ק כט, לד).

ולכן צריך לענות אמן מיד בסיום ש"ץ את הברכה, ולא תוך כדי. וכבר יצאו חכמי ישראל נגד מנגינות שונות של חזנים, שגורמים לציבור לטעות בעניית האמן.

ולשאלותך:

1. צריך לענות מיד בסיום הברכה כולה.

2. צריך לענות מיד בסיום אמירת ש"ץ "ואמרו אמן".

בהצלחה רבה,

הלל