תפילה בנוסח קבוע

חדשות כיפה צוות ישיבת צפת 31/10/11 11:08 ג בחשון התשעב

שאלה

שלום רב!

אני מאמינה בה' ומבינה שצריך לשמור את מצוותיו.

אני מבינה גם את חשיבות התפילה (אולי בעצם לא מספיק...).

אבל קשה לי!

אין לי בעיה לדבר עם ה', ואני עושה זאת לפעמים.

אבל קשה לי עם הנוסח הקבוע והשעה.

למה חשוב להתפלל דווקא בנוסח מסויים?

למה דווקא בשעה מסויימת?

למה אי אפשר לדבר עם ה' מתי שבא לי ואיך שבא לי?

אשמח לקבל הסבר על חשיבות התפילה בנוסח שקבעו חכמים ועל החשיבות בזמנים.

אשמח לקבל גם מקורות לעיון וההעמקה.

תודה רבה.

תשובה

בעזה"י

שלום,

מה שאת מרגישה הוא טבעי ואפילו טוב!
הוא מעיד על כך שהתפילה אצלך היא דבר חי ורלוונטי, שיש בה דיבור אמיתי עם רבונו של עולם.

כשאנחנו משוחחים עם מישהו שאנו אוהבים ושמחים על הדיבור- קשה לנו שיכתיבו לנו מה לומר.

יש את העמידה האישית והפרטית שלנו מול ה'.
שיח רק שלי ושל הקב"ה.
זה שיח שאין ואסור שיהיה לו תחליף.
הוא צריך להעשות בדיבור שלי, במה שנובע מתוכי, בתכנים שמעסיקים ומטרידים אותי ובחיים הפרטיים שלי שאני רוצה להעלות ולהביא לרבש"ע.

אבל גם יש את העמידה שלנו, ככלל, כעם מול רבונו של עולם. יש תפילה שהיא לא רק "שלי" אלא "שלנו" של עם ישראל כולו.
ולא רק של כל עם ישראל בכל העולם בהווה,אלא גם של עם ישראל בכל העולם בכל הדורות השונים.
חשבי על כך שבנוסח שאת מתפללת מהסידור התפללו ומתפללים מליוני יהודים כבר מאות שנים.
תחשבי על כך שאת עומדת בבית הכנסת עם עשרות יהודים אחרים וכולם עומדים יחד, מבקשים על אותם הדברים, אומרים את אותם המילים- יחד יחד כולם קדושה לך ישלשו.

יש עניין בלהתאים את התפילה לשעה המתאימה, להרגיש את העולם, להיות חלק ממנו ולהתפלל מתוכו (וגם בשבילו ובשמו- ר' הקדמה לעולת ראי"ה לרב קוק)

יש הרבה עוצמה בתפילה של הכלל.
יש הרבה עוצמה בלהתפלל ולחשוב על הכלל ולא רק על העניינים הפרטיים שלי (רפואה לחולים-גם אם ב"ה אצלי במשפחה כולם בריאים, פרנסה לעניים- גם אם יש לנו מה לאכול, קיבוץ גלויות, שוב השופטים לעם וכו').

התפילה הקבועה הכללית, נובעת ממקום אחר בנפש.
מהיותנו חלק מעם ומאומה חלק מציבור.
נכון להתפלל תפילות פרטיות,אישיות ביני לבין ה'
אך אין תחליף, לענד"תי, לתפילה הכללית הכוללת הלאומית הקבועה שמוציאה אותנו מ"האני הפרטי העצמי" ומחברת אותי ל"אנחנו".

מאד כדאי ללמוד את התוכן של התפילה הכללית.
חכמינו, החל מאנשי כנסת הגדולה ואזי החכמים לאורך הדורות שהוסיפו וניסחו- הקדישו מחשבה רבה ועומק גדול לתפילות.
עומק שלפעמים קשה לנו להבינו מהמקום האישי שלנו ולכן כדאי ללמוד להכיר לעומק ולרוחב, את העומק והרוחב שחכמים מזגו לתוך התפילות שלנו.

יש ספרים רבים שעוסקים בכך.
אני אוהב את עולת ראי"ה של הרב קוק
ויש גם את תפילת ישרים
ולאחרונה יצאו מספר ספרים חדשים על התפילה.

גולשים שרוצים להמליץ על ספרים שלמדו- מוזמנים להגיב בשמחה!

שה' ישמע קולנו
בברכה
אור