תנובה

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 14/11/02 14:45 ט בכסלו התשסג

שאלה

שלום וברכה

קרוב לביתי ישנו מקום שמוכרים פירות וירקות במחיר זול מאוד. אין שום תעודה בדבר ערלה / תו"מ. כששאלתי, הם אמרו שהכל מ"תנובה".

שאלותיי: מה זה אומר? בתנובה מקפידים על ערלה? האם הם מפרישים תו"מ? האם ניתן לסמוך על אמרתו של העובד במקום?

תודה ושבת שלום, דני

תשובה

בס"ד

לדני שלום,

לאחר התייעצות עם הרב זאב וייטמן (רב תנובה) התברר כדלהלן:
א. אין להאמין למוכר של פירות וירקות שכל התוצרת שהוא מוכר היא מתנובה כיוון שבדרך כלל המוכרים קונים ממקורות שונים, וגם אם רוב התוצרת נקנית מתנובה ההשלמות נעשות ממקום אחר.
ב. יש טעות נפוצה של אנשים החושבים שכל השוק הסיטונאי הוא של תנובה - ולא היא; יש לתנובה כ-6 מחסנים מרכזיים שיש להם שותפות עם תנובה.
ג. באופן כללי מחסנים אלו מפוקחים ע"י הרבנויות המקומיות לעניין תרומות ומעשרות ולעניין ערלה.
ד. למעשה ההנחיה לצרכן היא שאין לסמוך אלא על תעודות מסודרות שהופרשות תרומות ומעשרות והפירות אינם ערלה. משמעות הדבר היא שהקונה ממוכר שאין לו תעודה צריך להפריש תרומות ומעשרות ולעניין ערלה הוא כמי שקונה בשוק, ואכמ"ל.

בכל טוב ובברכת התורה והארץ

יואל פרידמן