שיר אהבה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 18/06/09 21:15 כו בסיון התשסט

שאלה

שלוםוערב טוב לכבוד הרב

האם אני יכולה לשמוע שירי אהבה כמובן לא גסים. כמו למשל

מקום לצידך (השם של השיר)

של דור אריאל

לחן:דור אריאל

מילים:דור אריאל

מול אותו חלון ישן פותח את הבוקר

מחפש סיבה להישאר

אל אותו סיפור קטן נטול תקווה ואושר

אם אני עוזב אני לא חוזר

מחפש אותך בפנים את לא זאת שהכרתי

לא צריך לדבר על השתיקות

אני רוצה לפחד לבד לעצמי מספיק שיקרתי

כל כך עצוב שכבר לא חשוב לבכות

אל תפני לי מקום לצידך תתמודדי אני הולך

תחייכי את יודעת

אל תשמרי לי מקום חם לחזור כשאהיה שיכור

תוותרי את שומעת

מחכה שהיום ירדתרגעי ואז תביני

שלא מצאתי סיבה להישאר

סתם סיפור עצוב של סתיו

יום יבוא ותסלחי לי

את אותו החלון ישן סוגר.

זה סוג אחד של שיר.

אפשר גם שיר אהבה כמו של פעם שזה לא שיר על אהבות נכזבות, אלא על אהבות אמיתיות כמו למשל השיר: תלבשי לבן- של הפרברים והדודאים.

שתי השירים האלה הם שונים אבל אני רוצה לדעת אם מותר לי לשמוע?

אני אשמח שבתגובה אחת תחמיר איתי, גם לגבי רוח ההלכה וכמובן על פי ההלכה. ובתגובה השנייה ללא החמרה אבל איך שמותר על פי ההלכה כמובן. (אני מקווה שזה מובן מה שכתבתי)

תודה בכל אופן

תשובה

בס"ד
שלום רב,
בשאלות כאלה ההלכה ורוח ההלכה – הכל אחד. השאלה היא מה דברים כאלה עושים לנפשו של אדם. האם הם ממלאים אותנו אמונה ואהבה? האם הם מחזקים בנו את הרצון לשמור תורה ומצוות? למלא את החיים במעשים שיש בהם קידוש שמו יתברך?
אם התשובה: 'כן', הרי שמיעת הדברים הללו היא בחזקת דבר טוב ומבורך.
אבל אם השירים הללו משרים עלינו אוירה של הפקרות, יצריות, תאווה, בקשת בטלנות ושמחת הוללות, הרי שיש איסור ברור לשמוע אותם.
אכן יש שירים שאין בהם לא טוב ולא רע – הם מספרים על פרח או פרפר, ים או שמים, במקרה כזה אין לאסור אבל גם אי אפשר לראות בכך מצווה, כאן ההלכה אומרת: מותר.
מה שנותר לנו הוא לקרוא את המילים של כל שיר ולבחון מה הוא אומר? גם למה הוא רומז? מפני שלעיתים בשירים, כמו בספרים, יש מסרים סמויים.
אציין שבשאלה מה מותר ומה אסור לשמוע, יש משקל גדול גם למנגינה. צריך להקשיב ברגישות לתגובה של הגוף כלפי המוזיקה. לחוש האם המנגינה מעוררת רגשות עדינים ורכים בנפש או מעוררת התלהבות גופנית ויצרית.
היום בעידן הקליפים, גם להופעה של הזמר \ זמרת ולסגנון של הקליפ יש משקל. גם אם ראית רק פעם אחת הופעה או קליפ, הרי בכל פעם שאת שומעת את השיר – הדמיון חוזר אל מה שראית אז. גם כאן צריך לבחון מה עושה הדמיון הזה לנפש?
חשוב מאוד לדעת שהחויה מאוד משפיעה על הנפש, הרבה יותר מהלימוד העיוני. הרבה פעמים אנחנו נמשכים לדברים ומנמקים זאת במילים: "בא לי".
אבל צריך לשאול מהיכן זה "בא לך"?
הרי לא חנכו אותנו לכך לא בגן ולא בבית, לא בישוב ולא בישיבה, אז מהיכן זה "בא"?
התשובה היא, שזה בא מאותה השפעה סמויה ולא מודעת, מאותו חיכוך שיש לנו עם העולם החילוני, דרך המוזיקה והסרטים, הטלויזיה והעיתונים – אנחנו לא מודעים לעוצמה הסמויה שלהם, אנחנו לא מתגוננים, דוקא משום כך הרבה יותר קל ופשוט להשפיע עלינו.