רכילות בפורום

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 12/05/09 12:43 יח באייר התשסט

שאלה

האם יש איסור רכילות בפורום?

1.יוצא לעיתים קרובות שיש ויכוחים בפורום ומתחילים להקניט אנשים (אמנם תחת הניק של כל אחד ובאנונימיות ולא כבן אדם) האם יש כאן איסור לשון הרע? רכילות?

וכמובן שבפורום יש אנשים שמכירים אחד את השני ולפעמים אפילו יודעים ממש את מי הקניטו או על מי ריכלו ..

2.האם מותר לי לרכל עם חברה (שאני מכירה אישית) על תושבי הפורום שאני מכירה והיא לעומת זאת לא מכירה את אותם אנשים שעליהם דיברתי לשון הרע?

תודה רבה

וישר כח!

תשובה

שלום

מבחינת הלכות לשון הרע, כל זמן שאין הדוברים רע יודעים על מי הם מדברים, או שהמקבל את הלשון הרע אינו יודע על מי מדברים, אין כאן לשון הרע גמור, אלא אבק לשון הרע, שגם הוא חמור מאד בפני עצמו.

בפורומים שיש סיכוי שמישהו ידע את זהות האדם עליו מדברים לשון הרע יש ספק איסור דאורייתא בזה, ויש להחמיר בזה לא רק ממידת חסידות אלא מעיקר הדין.

חומרת העניין ניכרת למשל מכך שלדעת רבינו יונה בשערי תשובה, איסור הלבנת פנים דוחה פיקוח נפש, כשלושת המצוות האחרות הדוחות פקוח נפש.

יש להוסיף, שפורומים הם בעלי תפוצה רחבה ביותר, והפסוק 'לא תלך רכיל בעמך' מתקיים בהם בצורה מאד שלימה אם כותבים רע אחד על השני.

ובכלל, כדאי לדבר דברים טובים. ורק בצורך גדול לדבר רע, וגם אז בצער ובשינוי ככל הניתן, לא רק על האחר אלא על כל דבר.

כידוע, ישראל גלו בשל בן אדם לחברו, ויגאלו בזכות אותו הדבר.

כל טוב