עליה לתורה לבר מצוה

חדשות כיפה צוות ישיבת צפת 14/06/12 11:15 כד בסיון התשעב

שאלה

שלום וברכה,

רציתי לברר בבקשה ממתי יכול נער בר מצוה לעלות לתורה ולהוציא את הציבור ידי חובה. האם ביום ההולדת 13 עצמו, או רק למחרת, כאשר הוא בן 13 ויום אחד (או אולי ביום ההולדת לאחר שעת הלידה).

האם יש הבדל בזה בין אשכנזים לספרדים?

תודה ויישר כח.

תשובה

בעזה"י

שלום רב

ביום ההולדת ה-13 של אדם הוא למעשה בן 13 ויום אחד.
כלומר אדם שנולד ביום כ בסיוון, ביום י"ט בסיוון בשנה שלאחר מכן תמלא לו שנה אחת ויום כ' בסיוון בשנה שלאחר מכן למעשה מתחילה את השנה השנייה שלו.

כך אותו אדם ביום הולדתו ה13, קרי בכ' בסיוון 13 שנה לאחר ליידתו כבר מלאו לו 13 שנים מלאות ביום י"ט בסיוון וביום כ' בסיוון הוא יציין את יום הולדתו ויהיה בן 13 ויום אחד ויהיה כשיר וחייב למלא את כל חובותיו כבן מצווה (וממילא רשאי להוציא אחרים ידי חובה).

בברכה
אור