נתינת כיוון

חדשות כיפה צוות ישיבת צפת 06/01/06 00:33 ו בטבת התשסו

שאלה

בס"ד

נתחיל בזה שמראש אני יודעת שהתשובה לא פשוטה ותלויה בהרבה גורמים אך בנתיים זה הדרך היחידה שהעליתי בדעתי שאולי תצליח.

היה לי היום שיחה מאוד ארוכה עם אחד מהחניכים שלי, הוא בן 18 גדל בבית דתי למד בבתי ספר דתיים ועכשיו הוא מסיים כיתה י'ב בישיבה

ופשוט הוא הגיע למסקנה שהוא בכלל לא מתחבר לדת שכל חיוו מתנהלים פשוט בשחייה בזרם הוא לא מבין כלל מה הוא עושה ולמה הוא עושה ובנוסף לזה מאוד קשה לו למצוא את הרצון להתקדם ולהתחזק כי הוא לא מבין למה זה טוב בכלל...

דיברנו הרבה מאוד והגענו למסקנה שכן צריך להתקדם ולשאול שאלות...

הבעיה שאנחנו לא יודעים מאיפה להתחיל, וזה השאלה מה הבסיס שכדאי להתחיל איתו? מהם הצעדים הראשונים? מה הבירורים הראשונים שצריך לעשות כשפשוט מרגישים לא מחוברים?

ואיך מוכחים גם בודאות שצריך להתקדם ולהתחזק כל הזמן?

אשמח גם לשמוע כל דבר עצות וספרים שאולי יכוונו למציאת דרך אך חשוב לדעת שגם הרצון שלו לא ממש חזק למרות שהוא מבין שזה נכון וגם שקשה לו לקרוא ספרים.

בתודה רבה רבה ובברכת שבת שלום.

נופית.

תשובה

בעז"ה
שלום נופית,
אני שמח שגם בגיל כזה עדיין יש לך קשר עם חניכיך ועוד יותר שמח שיש לחניכים קשר עם מישהו בוגר לדבר איתו...

לעניננו:
1. לצערי, הרבה מאד (אולי אפילו רוב !) החבר'ה שמסיימים היום י"ב אפילו בישיבות תיכוניות, לא בטוחים לאן ממשיכים הלאה. לא רק במובן הטכני (ישיבה/מכינה/ צבא) אלא בעיקר במובן האישי הרוחני- מי אני?, מה הקשר שלי לסביבה? ("איפה אני בעולם" כדברי ר' נחמן) איזה קשר (אם בכלל) יש לי לקב"ה? איזה סוג של אדם אני רוצה להיות?
מה שאני אומר - שיידע שהוא לא לבד ולא יחיד עם השאלות.

2.לוקחים אחריות.
השלב הראשון הוא ההכרה בצורך לחפש. גיל 18 הוא נקודת מפנה וצומת משמעותי מאד בחיים. הוא הפעם הראשונה שאדם צריך לקבל החלטה עצמאית לגמרי לגבי שאלה כל כך קריטית- לאן ממשיכים?
ללא התערבות ההורים וללא מסלול מוגדר מראש.
מעכשיו זה תלוי קודם כל באדם עצמו.
בשאיפות וברצונות שלו, בהחלטות שלו ובמודעות הפנימית שלו. זה הזמן לקחת אחריות, קודם כל על עצמך.
זו לא שאלה של אם אתה מוכן- בין אם תרצה ובין אם לא ההחלטות יהיו משמעותיות וקריטיות, השאלה היחידה היא אם אני מוכן להיות מודע ולחשוב עד הסוף על הדברים וההחלטות שאני עומד לעשות ולקבל.

3. שלב ראשון בתשובה- השאלה.
רובנו מפחדים לשאול שאלות. מפחדים מערעור של מוסכמות ותפיסות ישנות. בחלק מהישיבות לא מעודדים שאלת שאלות- ופה מתחילה הבעיה! אי אפשר למצא תשובה אם אין שאלה! השאלה היא כלי לתשובה- ובלעדיה קשה וכמעט בלתי אפשרי להגיע לברור עמוק של הדברים.
לכן חייבים לשאול שאלות.
אין שאלה אסורה ואין שאלה לא נכונה יש שאלות שלא מספיק מחפשים להם תשובה- ואז הן הופכות להיות תרוצים!!!!
אני לא מכיר אף נער (או אדם בכלל) שהוריד כיפה בגלל ששאל שאלות אמיתיות, חיפש ולא מצא תשובה.

4. סבלנות.
את המסע צריך להתחיל עם תיק מלא סבלנות, כי המסע ארוך (ומבחינה מסוימת- אין סופי) ברור שלדברים אמיתיים ועמוקים דורש זמן והתמדה.
מה שבא בקלות-הולך בקלות.
תשובות שהושגו לאחר זמן ומאמץ - נשארות לעד ובונות אותנו. אז להאזר בסבלנות ולא לצפות לשינוי מיידי ולתשובות מיידיות.

5. תכלס':
להתחיל לחשוב מה עושים אחרי י"ב.
כמעט כל נער דתי עוד צריך לחפש ולמצא תשובות ולכך הוקמו המכינות והישיבות לגווניהן ולסוגיהן. להתחיל לחפש מקום שיתאים לשאול שאלות ולחפש תשובות.

לא לחכות ולהתחיל לשאול ולברר כבר עכשיו.
קודם כל ביני לבין עצמי.
לשאול את עצמי ולברר דברים בתוך הלב. לראות לאן אני נוטה. מה חסר ומה עוד אני רוצה להשיג.
(חשוב גם להכיר במה שיש לי כבר- ותמיד כבר יש לאדם הרבה יותר ממה שהוא חושב).
אח"כ להעלות דברים על פני השטח. אפשר דרך רבנים שמרגישים איתם בנח ואפשר לדבר איתם חופשי, אפשר דרך חבר'ה בוגרים (לא להתבייש- הם מחכים שיבואו לשאול אותם...)אפשר עם סתם חברים, להעלות למודעות ולדסקס את השאלות.
ספרים- לימוד תורה אמיתי ופנימי, עוזר לאדם לגלות את עצמו ואת החיבור שלו לקב"ה ולעולם. זה נכון לגבי כל סוג של לימוד- כדאי להתחיל עם מה שאוהבים.
לימוד של מוסר ומידות ומחשבה בוודאי עוזר מאד (בקטגוריה יכנסו אורות התשובה, נפש החיים, לקוטי מוהר"ן, ועוד רבים וטובים)
מעל הכל- לדבר עם הקב"ה. גם להתפלל (במילים שלך) ולבקש וגם פשוט לדבר. הוא שומע ועונה (אם כי לא מיד ולא באופן מפורש...)

כל צוותי המשיבים גם פה בשביל שאלות מהסוג הזה...

יהי רצון שהקב"ה יאיר לכולנו את הדרך.
בברכה,
אור
צוות ישיבת צפת
or.tzfat@gmail.com