נס

הרב צבי יניר הרב צבי יניר 13/04/07 01:15 כה בניסן התשסז

שאלה

נכון כתוב בגמרא שמי שנעשה לו נס מנקים מזכויותיו?! נכון שעצם העובדה שאנחנו חיים זה נס?! אז זאת אומרת שכל רגע ורגע מנקים מזכויותינו

ושאלה אחרת שלא קשורה: אם אני בעל ידע ללמוד גמרא והחלתתי לילמוד משנה או ספרי מוסר אני יקבל על זה אח"כ בשמים עונש על זה שלא השתמשתי ביכולת שנתן לי ה'?

תשובה

יש להיזהר מלהבין את דברי חז"ל באגדה כפשוטם. הרמב"ם בהקדמה לפרק חלק בפרושו למשנה כבר יצא נגד זה.
כונת המאמר בפשטות היא לומר לאדם שלא יצפה לניסים שלא כדרך הטבע.
מי קבע שזה שאנו חיים זה נס שלא כדרך הטבע, זה הרי כדרך הטבע. וגם אם זה היה שלא כדרך הטבע אין לתפוס את מאמר חז"ל כפשוטו המילולי.
ובאשר לעונש. אי אפשר לקבוע מסמרות. כל מקרה לגופו. יש לשלוח דואר ישיר לקב"ה ורק הוא יכול לענות על שאלות מהסוג הזה