מנעולים בשבת

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 31/07/03 10:14 ב באב התשסג

שאלה

בענין מה שראיתי כתוב בעלון קול צופיך בשם הראשון לציון הגאון הרב מרדכי אליהו שליט"א בדבר פתיחת דלתות עם קוד סודי בשבת שפסק שגם המנעול הידני אסור משום שהוא כעין בונה , ורציתי לדעת אם זה נכון גם לגבי מנעול מספרים בכספת (שקיים בהרבה בתי כנסת בארון הקודש) .

בדקתי אצל מומחה והוא הראה לי שהעיקרון שעל ידו פועל המנגנון של המנעול מספרים הידני הוא כמו מנעול רגיל שפועל בעזרת מפתח (הוא לא ידע איך פועל המנגנון של כספות) שיש בו מנגנון שכבר מסודר לפתוח את"הלשון" של המנעול רק שיש מוט שמונע את הסיבוב שלו וכשאדם לוחץ על המספרים הוא משחרר את המוט שיוכל לזוז וע"י זה אפשר לסובב את המנגנון של ה"לשון" כמו אצל מנעול מפתח רגיל שיש מסמרים (פינים) שמפריעים לו להסתובב והמפתח מזיז אותם לשחרר סיבוב המנעול ואי"כ רציתי לדעת האם גם מפתח רגיל יאסר בשבת

בכבוד התורה

תשובה

שלום רב.
כאשר אתה משתמש בקוד אתה עושה מלאכה של תוקע שאסורה משום בונה, ולכן אסור קוד בשבת. לעומת זאת במפתח לא קיימת הבעיה הזו.
בברכה,
צבי קוסטינר.