מנהגי יהדות תימן

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 26/04/02 09:30 יד באייר התשסב

שאלה

בס"ד

לכבוד הרב שמואל אליהו שליט"א:

ברצוני לברר כמה דברים בנוגע למנהגי יהדות תימן

א)מדוע אין התימנים אומרים "עלינו לשבח" במנחה?

ב) מדוע אין הם אומרים קדיש כל היתומים ביחד אלא רק אחד אומר ולמה הנוסח של הקדיש שונה משל כולם ומה פירושו? ("דעתיד לחדתא.....")

ג) בכל תפילות מוסף בשנה, התימנים מתפללים תפילת שמונה עשרה אחת, שבא הש"ץ אומר את התפילה בקול, ולא חוזרים אחרי זה עוד פעם על ש"ע, האם זה מותר? ומה אם הבעיות של עניית אמן בברכות, ועניית קדושה, ואמירת מודים דרבנן, וברכת כהנים?

ד)מה ההבדל בין שאמים לבלדים?

ה)לפעמים מעלים אצל התימנים לתורה ילד מתחת לגיל 13 לתורה ומחשיבים את קריאתו, האם יש היתר לזה?

ו) איך נער תימני צריך לנהוג בישיבה יום יום, שבישיבה מתפללים נוסח ספרד, וכידוע, נוסח התפילה של התימנים בתחנון, בקדיש, בקדושה, בהוספות, בהוספות מצד נוסח ספרד, די שונה? והאם מותר לנער תימני להוסיף תפילות של נוסח ספרד, או מצד שני להוסיף תפילות של נוסח תימן? איך עלי להתפלל יום בישיבה?

ז) מה הניע את התימנים ללכת לפי פסקי הרמב"ם?

מצטער על כמות השאלות, פשוט אני הרבה זמן דוחה את השאלות האלו,

יישר כח ושבת שלום,

יונתן ב.ח

תשובה

שלום יונתן!

כל ההנהגות שהזכרת הם הנהגות שהתמנים קבלו על עצמם על פי פסקי הרמב"ם.
הסיבה שהתמנים קבלו על עצמם לנהוג על פי פסקי הרמב"ם נעוצה בסיבה שבתימן בתקופת הרמב"ם היו משיחי שקר רבים שהטעו את רוב היהודים שם, והרמב"ם באגרתו - אגרת תימן, נלחם בתופעה זו והצליח לחסל אותה.
מתוך הערכה לפועלו של הרמב"ם, קיבלו על עצמם יהודי תימן לנהוג לפי פיסקי הרמב"ם, הלכה למעשה.
לשאלתך בענין הנהגות בישיבה - עליך להתפלל כמנהג התימנים בין ביחיד ובין בציבור. אולם אם הינך משמש כשליח ציבור, עליך בנוסח ספרד.

בברכה
צבי קוסטינר