מידות

חדשות כיפה הרב יהושע ויצמן 21/11/01 04:47 ו בכסלו התשסב

שאלה

כיצד אוכל לתקן את המידות הרעות?

תשובה

שאלתך חשובה מאוד. מעט אנשים עסוקים בשאלה זו על תיקון המידות.
נדמה ששלבי העבודה הם כדלהלן:
א. עליך לברר לעצמך מהן המידות שאתה חושב שעליך לעבוד לתיקונן.
ב. גם במידות שתמצא עליך לדעת שעיקר הענין הוא המידה, דהיינו השיעור והכמות הנכונה של השימוש באותה תכונה. הרי פשוט הוא שאין מידה רעה ואין מידה טובה, אלא יש שימוש לא נכון במידה זו או אחרת.
למשל הקנאה - בודאי כשמשתמשים בה לעומת חברים או שכנים היא מידה רעה אבל כשמשתמשים בה בשיעור ובמקום הנכון כגון "קנאת סופרים" או "קנאת ה'" היא יכולה להיות מידה טובה.
ג. עליך להחליט איזו מידה מתוך כלל המידות שבך, אתה רוצה לתקן.
ד. באותה מידה עליך להתבונן ולחשוב. מדוע היא מידה רעה? מה הנזק שהשימוש במידה זו גורם? ועוד. כדאי מאוד להעלות את הדברים על הכתב ולהגדירם. בענין זה אפשר להעזר בספרים כגון "אורחות צדיקים", "מסילת ישרים" ועוד.
ה. אחרי התבוננות בגנות המידה יש "לתרגל" את תיקונה בפועל. כגון במידת הקנאה, אם יש מישהו שאתה מקנא בו, עליך לשנות את היחס כלפיו, להתנהג אליו בפועל בהערכה, "לפרגן" לו, לשבח את מעלותיו בפני החברים וכו'.
ו. יחד עם כל זה יש להתפלל לסייעתא דשמיא שהרי "אם אין הקב"ה עוזרו אינו יכול לו".

דע לך, כי אין סיפוק גדול יותר מלתקן מידה. אתה פשוט חש שאתה יוצא לחירות משעבוד לאותה מידה מגונה שבך.
בהצלחה.