מזמור בק"ש

חדשות כיפה צוות ישיבת צפת 05/01/06 11:02 ה בטבת התשסו

שאלה

קודם כל רציתי לומר שאני מנסה רבות לשלוח תגובה על תשובה שנענתה לי ע"י ישיבת קרני שומרון, אך ממש ללא הצלחה!! אם יש מישהו שיכול לעזור לי בענין, מאוד אשמח!

ועכשו לשאלתי- בקשר למזמור בתהילים שאומרים לפני השינה: "שיר המעלות, אשרי כל ירא ה'... הנה כי כן יבורך גבר ירא ה'..."

המזמור מדבר ממש לגבר, איך אני כאישה אמורה להזדהות ולומר יום יום את המזמור?

ובנוסף, מה הכוונה בהתייחסות אל האישה "כגפן בירכתי ביתך"? אין כאן מבט על האישה כצדדית? אמנם, "גפן", תפקיד חשוב, אך מדוע בירכתיי? אני מתארת לעצמי שאחת מהתשובות היא שהאישה צנועה, אך זה לא מספק אותי.

ממש תודה רבה!

בשורות טובות, גאולה וישועה בקרוב ממש!

מוריה.

תשובה

בס"ד

א. לצערי אינני יכול לעזור לך עם התגובה לתשובה האחרת. נסי לפנות לתמיכה הטכנית של מנהלי האתר.

ב. מזמורי תהילים (כמו ולהבדיל מהוראות בטחון וספרי הדרכה למוצרים חשמליים) "כתובים בלשון זכר אך מיועדים לזכר ולנקבה כאחד". כך זה בעברית, אינני חושב שיש פה עניין שוביניסטי. גם פרקים שמדברים על "אשרי הגבר" מיועדים לאיש ולאשה- למעט מקרים חריגים בהם ברור שמתייחסים רק לאחד מהמינים (כמו מזמו אשת חיל שאי אפשר לפרשו גם לגבר...)
ג. מזמור קכ"ח עליו שאלת מתייחס למשפחה ככלל הוא מתייחס לגבר, לאשה ולילדים ולכל אחד את החלק שלו.
ד. אולי נקבע לק"ש שעל המיטה משום שזוהי קריאת שמע שקשורה ומחוברת כל כך לחיי המשפחה הן בשינה המשותפת של הבעל והאשה והן בצדדים פנימיים יותר שאין כאן מקום להרחיב בהם.
ה. לגבי ה"גפן בירכתי ביתך"-
אכן, אחת התשובות מדברת על יכולת האשה להיות צנועה (בירכתי) ועם זאת להתפשט ולגדול ולפרוח כגפן ולפרוץ את גבולות הבית ולתת פריה מבחוץ וכל זאת עם שמירת שורשים אייתנים בבית ותוך כדי צניעות.
מעבר לכך, ירכתיים או ירך- אכן משמשים במובן של קצה וסוף, אבל מצד שני, על הירך עומד הגוף כולו! הירכיים שלנו הם אלו שמחזיקים את הגוף עומד. הירכיים מסמלים את הפריון ואת הילדים (לכן אברהם משביע את אליעזר ב"שים נא ידך תחת ירכי", בדבר החשוב לו מכל- בילידיו ולכן המלאך מנסה לפגוע ליעקב אבינו דווקא בירך) אין כמו הגפן המתפשטת, הנותנת פירותיה להחזיק עליה את הבית ואת המשפחה -- להיות ירכתי הבית. ענבי הגפן בענבי הגפן דבר נאה ומתקבל.
וכל זאת לא רק שללא פגיעה בצניעות, אלא אדרבה, מכוחה של צניעות.
ו. המשיכי לדבוק במזמור הנפלא הזה. אני בטוח שכאשר תתחתני בעז"ה הוא יקבל משנה תוקף ומשמעות.

אני מצטרף לברכתך שנזכה לבשורות טובות, גאולה וישועה בקרוב ממש.

בברכה,
אור
צוות ישיבת צפת
or.tzfat@gmail.com