מונדיאל

חדשות כיפה הרב אייל קרים 27/05/02 06:34 טז בסיון התשסב

שאלה

ביום שישי הקרוב יפתח המונדיאל בקוריאה ויפן, חלק מהמשחקים יערכו ביום שישי בצהרים, אך יש חשש שבמגרשים בהם יערך המשחק יהיה באותו זמן שבת. השידור מועבר ע"י לויין לארץ וצלמי המשחקים הם גוים (ככל הנראה). רציתי לדעת האם יש בעייתיות בצפייה במשחקים אלו ב-2 מצבים : 1- כאשר שדר המשחק נמצא באולפן בארץ. 2- כאשר השדר נמצא במגרש, ואז, אם אסור, האם מותר לצפות בשידור ללא קול (mute).

אם אפשר בבקשה לענות על השאלה עד ליום שישי הקרוב, מכיוון שאז מתחיל המונדיאל (מצטער על ההתראה הקצרה, אך השאלה עלתה אצלנו רק לאחרונה)

בתודה.

תשובה

אם המשחק נערך בחו"ל במקום ששם שבת, כשבארץ באותו הזמן הוא יום חול, אם השדר משדר מאולפן בארץ, הצפיה במשחק מותרת מאחר שהשחקנים והצלמים הם גויים.
אולם כששדר יהודי משדר מחו"ל, הצפיה במשחק אסורה, משום שיהודי העושה בשבת במזיד מלאכה שאסורה מן התורה, אסור ליהודי אחר להנות ממנה גם במוצ"ש, אם המלאכה נעשתה עבורו, משום שמתקיימת מחשבתו של עושה המלאכה במה שאחרים שעבורם נעשתה המלאכה נהנים ממנה.
אומנם לדעת המגן אברהם (שו"ע או"ח סימן שיח סק"ב), יהודי שבישל בשבת במזיד עבור יהודי אחר, מותר ליהודי שעבורו בישלו להנות מן התבשיל במוצ"ש, ולפי זה צריכים היינו להתיר את הצפיה במשחק גם כשהשדר משדר עבור אחרים, מכל מקום כבר כתב בשו"ת כתב סופר (או"ח סימן נ) שזהו רק כשהמבשל במזיד עושה זאת באקראי. אבל אם עושה זאת בקביעות עבור אחרים, קנסו חכמים את אלו שנתבשל עבורם כמו למבשל עצמו, משום ששייך שיצוו ליהודי גם בפעם אחרת לבשל, וחל עליו קנס חכמים. הוא הדין בנדוננו שהשדר משדר בקביעות עבור אחרים כל שבת.
יתר על כן, מכיון שהנאת הצופים במשחק נעשית ממש בזמן השידור שנגרם ע"י חילול שבת גמור, יש לאסור, וזה חמור יותר מהמבשל עבור אחרים, שבשעה שנהנים מהתבשיל במוצ"ש, כבר פסקה פעולת הבישול הכרוכה בחילול שבת. (עיין שו"ת כתב סופר חיו"ד סימן פג).
ואע"פ שיש מקום להעיר על דברי הכתב סופר ולומר שאין הכרח לקנוס אחרים שנתבשל עבורם, גם אם המבשל עושה זאת בקביעות (עיין שו"ת תפילה למשה ח"א סימן לא אות יא), מכל מקום לא מלאני ליבי להקל נגד מה שפסקו גדולי הדור, לאסור האזנה לשידור המתקיים במקום ששם שבת אף שבמקומו של המאזין הוא יום חול. (עיין ילקוט יוסף שבת כרך ג עמוד ע סימן מ, עשה לך רב ח"ו עמוד שלו).
אכן, אם הצופה במשחק ינמיך את רחש הקליטה ורק יראה את תמונת המסך, בזה אין איסור, כי לא נהנה כלל מחילול שבת של יהודי, והתמונה משודרת ללוין ע"י מצלמות של גויים.

סיכום
1. כשהשדר משדר מהארץ מותר לצפות ולהאזין למשחק.
2. כשהשדר משדר מחו"ל אסור להאזין לשידור המשחק אך מותר לצפות בו.