מדוע רק מרים נענשה

חדשות כיפה הרב מאיר צוקרמן 12/01/14 00:11 יא בשבט התשעד

שאלה

בס"ד

לרב שלום,

מדוע אהרון לא נענש כאשר שמע את מרים מדברת ל"ה על משה, הרי מי ששומע זה גרוע יותר ממי שמדבר, מדוע רק מרים נענשה?

תשובה

שלום לך
מרים נענשה כי היא פתחה בדיבור עם אהרן.
האמירה שהשומע לשון הרע גרוע מהמדבר, כוונתה להזהיר מפני השמיעה, כי אנשים חושבים שהשמיעה היא דבר לא כל כך נורא, וחז"ל הזהירו על השומע, כי אם לא יהיה שומע, לא יהיה מדבר, והדבר דומה לפתגם העממי "לא העכבר גנב, אלא החור גנב".
יש כלל, שעונש לא נותנים למי שלא עושה מעשה, ואהרן לא עשה שום מעשה, אלא היה "סביל" לגמרי.