למה קורים דברים רעים לאנשים טובים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 14/06/09 17:13 כב בסיון התשסט

שאלה

כל פעם שאני רואה מישהי רווקה שרוצה להתחתן אני יכולה לבכות מזה.זה כ"כ כואב החוסר הזה.

למה זה קורה לאנשים?אנשים כ"כ טובים, מושלמים כמעט, שפשוט לא מצליחם למצוא???

תשובה

בס"ד
שלום רב,
כאשר פוקחים עיניים לראות את היסורים שיש בעולם מבינים שאפשר לבכות יומם ולילה.
הרווקות זה קושי אחד, יש כל כך הרבה קשיים, כאבים ואסונות, מחלות ותאונות נכויות ודאגות.
התנ"ך מקדיש לכך ספר שלם - ספר שכולו עסוק ביסורים שבאים על בני אדם - ספר איוב.
למרות זאת, התנ"ך לא מסתפק רק בספר הזה והוא מזכיר את גילויי הסבל והיסורים גם בספרים אחרים:
מגילת איכה בפרק ג´: "אני הגבר ראה עני בשבט עברתו".
ירמיהו פרק כ´: "ארור היום אשר יולדתי בו... ארור האיש אשר בשר את אבי לאמר בן ילד לך... למה זה מרחם יצאתי לראות עמל ויגון ויכלו בבשת ימי".
בתהילים נשמעות זעקות כאב קורעות לב. בפרק יג מרגיש דוד שד´ לא עונה לזעקותיו: "עד אנה ד´ תשכחני נצח, עד אנה תסתיר פניך ממני. עד אנה אשית עצות בנפשי, יגון בלבבי יומם... הביטה ענני ד´ אלוקי, האירה עיני פן אישן המות".
בפרק כב: "אלי אלי למה עזבתני רחוק מישועתי דברי שאגתי, אלוקי אקרא ולא תענה ולילה ולא דומיה לי".

לכל הקשיים והכאבים הללו צריך למצוא הסברים ותשובות. לא כדי להקהות את הסבל אלא כדי ללמוד לחיות אתו.
בהקשר זה חשוב לשמוע קול אחר, קול מאמין, למרות שאינו בא מתוך בית המדרש:
תנכי פתוח בספר איוב \ איש מופלא! למדנו גם אנו
לקבל את הרע כקבל את הטוב \ בברכה לא-ל שהכנו.
לו כמוך נדע בהגה והי \ לפניו לשפוך את השיח
וכמוך נבוא בחיקו האבהי \ את הראש העיף להניח.

את השיר הזה כתבה רחל המשוררת, חצי שנה לפני מותה.
אנחנו, הרחוקים מסבל ויסורים לא יכולים לומר זאת, אבל את עדותה אפשר לקבל: היסורים מקרבים את האדם לאלוקים. היא מבינה שאם המכות מביאות אדם להתקרב לבראו יש גם למכות ערך וחשיבות.
לעיתים זה תפקידם של יסורים, לעורר אדם (או עם או דור) לצאת מהקפאון שלו, להתרומם מנמיכות הקומה ולחזור לשאוף, לפגוש את אלוקים. זוהי תכלית היסורים בעולמו של הסובל.

אבל השאלה שלך באה ממקום של מי שנמצא שם, לצידו של הסובל. לך ולי ולכל מי שלא סובל בעצמו, אבל רגיש דיו לחוש ולהזדהות עם הסובלים, לנו יש חובה לסייע.
בכל מקום שיש כאב, סבל ויסורים, מתבקשת התמיכה, העזרה, מתבקשת עשיית החסד.
אברהם אבינו לא יושב בבית. הוא "מתהלך" בארץ ומחפש חסדים. הוא שומע שלוט נפל בשבי - מיד מתגייס להצלתו. הוא שומע על הכוונה להפוך את סדום מיד מתגייס להתפלל עבורם. הוא מרגיש שהיום חם - מיד מתבונן לראות את מי יוכל לארח באוהלו.
אברהם יודע שיש קשיים וסבל בעולם. אברהם מרגיש שהוא זוכה לברכת ד´. לכן תפקידו להביא את הברכה לכל מקום.
אנחנו בניו של אברהם חייבים להיות רגישים לסבל ולדעת שרצון ד´ שאנחנו נרבה חסדים בעולם.
לסיום נשוב להתחלה, את מעלה את בעית הרווקות - חובתנו כלפיהן, לתמוך ולעודד מצד אחד, אבל גם לפעול מצד שני, להתעניין, לחוש חובה אישית שלנו לקדם אותם למציאת בן זוג.