ללא נושא

חדשות כיפה הרב אליעזר אלטשולר 19/06/05 03:44 יב בסיון התשסה

שאלה

האם מותר לצאת ל"שביל ישראל"?

כי מצד אחד זאת מצווה (עד כמה שידוע לי, לטייל בארץ), אבל מצד שני אין תפילות במניין וכו', וזה יוצר הרבה סיבוכים הלכתיים.

בתודה מראש!

תשובה

בע"ה

שלום רב,
בודאי מצוה ללכת בארץ לארכה ולרחבה, וכמובן שאין מקום לקיים מצוה אחת על חשבון מצוה אחרת. אמנם " העוסק במצוה פטור מן המצוה" אבל זה רק כאשר מדובר במצוה שהיא מחוייבת , או כשאדם עוסק בצרכי צבור וכד' .
לכן לצאת למקום שבו לא ניתן להתפלל כלל או לא לקיים מצוה אחרת, נניח כמו נטילת רבעה מינים בסוכות, זה יהיה אכן אסור, אבל תפילה במנין זה מוגדר כ"מעלה בתפילה" וזו כמובן הלכה שצריך להקפיד עליה, אבל זו לא כמצוה, ולכן אין צורך להימנע מהטיול בשל כך.
, תפילת היחיד פעמין נשמעת , פעמים אינה נשמעת, אבל תפילת הצבור תמיד נשמעת".
עם זאת אני מניח שברוב מוחלט של הזמנים ניתן לתכנן את הטיול כך שלפחות תפילת שחרית תהיה במנין , ובודאי בימים שני וחמישי. בקיץ ב"ה יש כל כך הרבה מטיילים , ובעיקר שומרי מצוות , כך שעם קצת מאמץ ( וזה בודאי צריך לעשות) ניתן יהיה למצוא פתרון לרב אם לא ל=כל התפילות.
וזכות ההליכה בארץ נזכה כולנו ל" כי לך אתננה".
ברכה והצלחה\
אליעזר