כשרות אצל חילונים

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 19/09/16 00:23 טז באלול התשעו

שאלה

שלום הרב.

אני בת 16 מדריכת חוץ בתנועת בני עקיבא.

לא כל החניכים שלי דתיים, יש כמה אשר לא שומרים שבת, וזה בסדר אצלינו בסניף כי החליטו במושב ומקבלים כך את כולם.

אבל אם למשל אחד החניכים הלא דתיים מביא עוגה לדוג או מאכל אשר מכינים אותו בעבודת יד, האם מותר לי לאכול ממנו?

כי אם למשל אני לא ככ יודעת את מצב הכשרת הכלים שלו בבית, אך מצד שני אני לא רוצה לבייש אותו ..

עוד מעט יש לי יום הולדת ואם אחד החניכים אשר לא שומרים יביא לי עוגה, אני לא אוכל לא לאכול ממנה ולהתחמק כי הכינו בשבילי. אך לא רוצה לבייש

מה אפשר לעשות?

בתודה

תשובה

לשואלת שלום
כל הכבוד על השליחות החשובה בחיזוק נערי ישראל.
בדיני כשרות יש כלל חשוב "עד אחד נאמן באיסורים". פירושו של דבר שאת יכולה לשאול בעדינות את בעלת הבית האם הם שומרים כשרות [ולסמוך על תשובתה]. הסיבה לכך, מסביר רש"י, היא בדיוק מניעת אי הנעימות שהזכרת: "ודאי פשוט לנו שסומכים עליו כל זמן שלא נחשד, [שאם לא כן – אין לך אדם אוכל משל חברו]!".
במידה והם לא שומרים כשרות, כדאי לך לדאוג מראש בצורה עקיפה לרכישת עוגה קנויה ובכך למנוע פגיעה.
בנוסף, יש לדעת באופן כללי בדיני בושה ופגיעה על רקע הלכתי: כשם שאם את לא אוכלת זה פוגע בהם, כך כשהם מכינים עוגה לא כשרה בשבילך זה פוגע בך.
(מקורות: חולין י | רש"י (מתורגם) שם | צפנת פענח, הל' מאכלות אסורות פרק יא, כ"ה)
מזל טוב וברכת אריכות ימים ושנים. אמן.