כללי

חדשות כיפה הרב מוטי דשא 03/11/08 20:41 ה בחשון התשסט

שאלה

שלום וברכה,

יש לי שתי שאלות:

* אני מתפלל בבית כנסת של עירקים בבוקר בשעה 5 ורבע הוא מתחיל ברוך שאמר עם תפילין והכל ועד שעה 6 אנחנו מסיימים את התפילה האם זה בסדר להניח תפילין בשעות שעדיין יש חושך וזה משהו שכבר שנים עושים הבית כנסת הזה אודה ותעזור לי בתשובה זו.

* בתפילת עלינו לשבח, יש קטע שאומרים :

"עלינו לשבח לאדון הכל לתת ... שלא שם חלקינו כהם וגורלינו ככל המונם"...

בנוסח בסידור אחר רשום:

| עלינו לשבח לאדון הכל לתת ... שלא שם חלקינו ולא גורלינו ככל המונם"...

נראה לי שיש הבדל במשמעויות בין "גורלינו" לבין "ולא גורלינו"

אודה להסבר.

המשך שבוע טוב.

יוסף

תשובה

א. זמן הנחת תפילין כשיכיר את חברו בריחוק ד אמות (שו"ע, או"ח, ל)השבוע זה בסביבות חמש ושבע דקות, עד חמש אחד עשרה דקות. הזמן המאוחר ביותר הוא באמצע טבת בה זמן תפילין וציצית הוא בסביבות חמש ארבעים ושמונה.
אם מניחם קודם הזמן, אז יעשה כן ללא ברכה וכשיגיע זמן הנחתם ימשמש בהם ויברך עליהם.
ב. שתי הנוסחים הם בעלי משמעות זהה. בראשון כתוב:
" ... שלא שם חלקינו כהם וגורלינו ככל המונם" ומשמעות ה"שלא" עולה על ה"חלקנו" ועל ה"גורלנו". וזה זהה לחלוטין לנוסח השני.